Anul trecut s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România – Păstîrnac, ministrul Românilor de Pretutindeni

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor şi studenţilor, că anul trecut pentru prima dată s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România, ceea ce ”ridică extrem de multe semne de întrebare”, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 11:24
Anul trecut s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România - Păstîrnac, ministrul Românilor de Pretutindeni

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Ea a precizat că o problemă majoră a Ministerului pentru românii de pretutindeni este cea a educaţiei, pentru că foarte mulţi dintre cei care au plecat din ţară şi foarte mulţi dintre copiii care s-au născut în statele din Uniunea Europeană nu mai învaţă limba română, motiv pentru care există în derulare o campanie pentru a-i ajuta pe cei născuţi în diaspora să înveţe limba maternă.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a explicat Păstîrnac.

Şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, a avut o intevenţie scurtă în cadrul dezbaterii care a vizat problemele cu care se confruntă tinerii din România, îndemnându-i pe cei prezenţi să se îndrepte către job-uri din administraţia publică şi din politică, dacă îşi doresc rezolvări la problemele lor.

”Veniţi în administraţie, veniţi în politică şi faceţi schimbările pe care vi le doriţi. Nu aşteptaţi să le facă alţii pentru voi, pentru că nu o să se întâmple. Când vezi o problemă, încearcă să fii parte din soluţie”, le-a spus Jianu elevilor şi studenţilor.

De asemenea, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, le-a spus celor prezenţi că rolul unui Guvern este de a asigura fericirea oamenilor.

”Scopul unui Guvern şi sensul de a face politică nu e nici deficitul, nu e nici procentul din PIB, ci fericirea oamenilor, starea de bine, starea de normalitate. Rolul educaţiei şi rolul culturii e esenţial, sunt lucrurile care rămân dincolo de context, deci de conflicte politice. (…) Cuvântul cheie este solidaritatea între generaţii. O societate nu se dezvlotă pe conflict, nu progresează pe scandal, ci pe dialog, pe consens şi pe întâlniri”, a spus Vulpescu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a reamintit câteva dintre măsurile pe care Guvernul Grindeanu le-a luat pentru tineri, făcând referire la burse şi transport pentru aceştia, şi a avut şi un mesaj pentru ei.

”Pregătirea profesională trebuie să rămână pe primul loc, dar eu cred că e foarte important să ne şi distrăm. Tinereţea este o perioadă când trebuie să vă şi distraţi şi trebuie să vă găsiţi timp astfel încât dacă acest timp îl măsuraţi cu rigla veţi observa că veţi avea posibilitatea să vă pregătiţi foarte bine din punct de vedere profesional, dar, în acelaşi timp, veţi avea posibilitatea să vă şi distraţi”, a spus ministrul Educaţiei.

El i-a anunţat pe tinerii prezenţi la dezbatere că ministerul discută despre o nouă lege a educaţiei naţionale şi pentru 2017 ”se preconizează o analiză diagnostică” a sistemului de educaţie din România, urmând ca în 2018 aceasta să fie elaborată.

”Dorim foarte mult ca noua lege să răspundă cât mai bine cerinţelor actuale din sistemul de învăţământ”, a afirmat Pavel Năstase.

Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat, marţi, de Ziua Tineretului, o întâlnire în Parcul Tei la care au participat miniştrii Turismului, Educaţiei, Sănătăţii, Comunicaţiilor, Culturii, Românilor de pretutindeni şi mai multe ONG-uri de tineret. Temele discuţiei au vizat politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...