Cei mai bogaţi 1.000 de oameni din Marea Britanie incluşi pe această listă şi-au consolidat averile în contextul votului pentru Brexit din 2016. Averea lor a crescut cu 14% în ultimul an, ajungând la un record de 658 de miliarde de lire sterline.
Clasamentul este condus în acest an de fraţii Sri şi Gopi Hinduja (81, respectiv 77 de ani), cu 16,2 miliarde de lire sterline (19 miliarde euro), o creştere de 3,2 miliarde de lire în 2016. Fraţii Hinduja gestionează afaceri ce acoperă diverse sectoare – imobiliar, asistenţă medicală, petrol şi gaze, servicii bancare etc.
Cu o avere de 15,9 miliarde de lire sterline locul al doilea în clasament este deţinut de Len Blavatnik, impresar norvegian de origine ucraineană, al cărui imperiu include compania Warner Music Group.
Lista cuprinde un număr record de miliardari britanici – 134 – dintre care 14 sunt nume noi care au apărut în ultimul an, scriu BBC şi EFE.
„În timp ce mulţi dintre noi s-au îngrijorat de rezultatul referendumului (privind apartenenţa la) UE, mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie au rămas calmi şi au continuat să facă miliarde”, a declarat Robert Watts, responsabil pentru alcătuirea listei. Potrivit acestuia, o piaţă de capital revigorată a fost în spatele creşterii bogăţiei pentru cei super-bogaţi.
De asemenea, el a mai remarcat că în componenţa listei din acest an se observă o mai mare diversitate: mai multe femei, mai multe persoane din medii etnice, precum şi din sectoare foarte diferite, inclusiv cel agricol.
Cea mai mare creştere a averii a înregistrat magnatul oţelului Lakshmi Mittal (66 de ani), care a adăugat mai mult de 6 miliarde de lire sterline la averea sa de 13,23 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, el rămâne mult în urmă faţă de vârful din 2008 de 27,7 miliarde de lire sterline, un record pentru Rich List.
Pe listă mai figurează: