Conform unei surse apropiate acestei anchete, a fost deschis un dosar pentru ‘acces fraudulos la un sistem de tratament automatizat al datelor’ şi ‘încălcarea secretului corespondenţei’.
Echipa de campanie a lui Macron a anunţat vineri seară că a fost ţinta unei ‘acţiuni de piratare masivă şi coordonată’, după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii interne, cum ar fi documente contabile, şi a calificat această acţiune drept o ‘operaţiune de destabilizare’ înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale.
‘Ştiam că existau aceste riscuri în timpul campaniei prezidenţiale, pentru că s-a întâmplat şi în alte părţi. Nimic nu va rămâne fără răspuns’, a spus la scurt timp după anunţarea acestui atac preşedintele în exerciţiu Francois Hollande, făcând astfel aluzie la atacurile informatice asupra echipei de campanie a lui Hillary Clinton în SUA.
Documentele au apărut prima dată pe forumul anglofon 4Cha, fiind apoi redistribuite rapid pe Twitter de către un militant apropiat al extremei drepte, Jack Posobiec, şi de către William Craddick, fondatorul website-ului american Disobedient Media.
Portalul Wikileaks, care a asigurat că nu are nicio legătură cu această operaţiune, a crescut ulterior vizibilitatea informaţiilor obţinute prin publicarea unor linkuri ce facilitează descărcarea documentelor.
Comisia naţională franceză de control a campaniei electorale a cerut sâmbătă presei şi ‘cetăţenilor’ să nu preia conţinuturi din respectivele documente ‘obţinute fraudulos’ şi în care au fost ‘amestecate informaţii false’.