Afirmaţia acestora vine în urma solicitării primarului general, Gabriela Firea, îndreptată către Guvern, de a permite Municipalităţii să administreze şi finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei, mai ales în contextul în care aceasta a spus că argumentul referitor la pierderea fondurilor europene, în cazul unui astfel de transfer, nu se confirmă.
‘Monitorizarea va urmări pe această perioadă ca investiţia să nu sufere modificări substanţiale, conform art. 57(1) din Regulamentul Consiliului UE 1083/2006 privind dispoziţiile generale referitoare la FEDR, FSE şi FC, şi anume modificări care rezultă dintr-o schimbare în natura proprietăţii asupra unui obiect din infrastructură sau care rezultă din încetarea activităţii productive. Drept urmare, la acest moment, nu există posibilitatea transferului Centurii rutiere a municipiului Bucureşti din administrarea CNAIR SA’, precizează CNAIR, în comunicat.
Potrivit sursei citate, Centura Bucureştiului se află în diferite faze de execuţie, fiind parţial recepţionată.
În prezent, este în derulare faza de actualizare a documentaţiilor pentru promovarea din fonduri nerambursabile a sectorului de sud al Centurii, paralel cu derularea de către Banca Europeană de Investiţii (prin fonduri nerambursabile alocate CNAIR în cadrul Acordului de Asistenţă PASSA încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectele cuprinse în portofoliul POIM 2014-2020) a unui studiu privind abordarea optimă a acestui obiectiv – studiul ,,Drumuri Orbitale Bucureşti’.
Până la momentul stabilirii acestei strategii, CNAIR are în derulare mai multe proiecte pentru realizarea Centurii Bucureştiului. Astfel, se află în execuţie secţiunea A1-DN7, modernizare la 4 benzi, cu o lungime de 8,6 kilometri, stadiul fizic actual fiind la 57%.
De asemenea, în procedură de licitaţie se află sectorul cuprins între DN2-A2, în lungime de 11,4 kilometri (termen limită pentru primirea ofertelor 13.06.2017), şi nodurile de la Centura de sud, intersecţie DN4 şi DJ 401.
‘Centura Bucureşti, sectorul cuprins între DN2-A2 – acest obiectiv prevede execuţia lucrărilor pentru modernizarea a 11,524 km din Centura rutieră a municipiului Bucureşti, sectorul DN2 (km 12+300)- A2 (km 23+750). Principalul scop al acestui obiectiv constă în sporirea capacităţii de circulaţie prin trecerea de la două la patru benzi – câte două pe sens, dar constă şi în eliminarea unor intersecţii la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum şi reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente’, spune CNAIR.
În ceea ce priveşte nodurile de la Centura de sud, pe 2 mai 2017, a fost transmisă spre validare la ANAP documentaţia de atribuire pentru procedura de achiziţie publică ‘Lărgire la 4 benzi a Centurii rutiere a municipiului Bucureşti Sud, între A2, km 23+600 şi A1 km 55+520′ – Lot I: amenajare nod rutier CB – DN4 (Olteniţa) km 29+500 – km 33+190; Lot II Amenajare nod rutier CB – DJ401 (Berceni) km 33+190 – km 35+600’.
În cazul DJ 401 (Berceni) – la intersecţia cu DJ 401, spre satul Berceni, şoseaua de centură trece la nivel, în timp ce pe deasupra va fi construit un sens giratoriu suspendat (asemănător cu cel de la Domneşti), iar în privinţa DN4 – la intersecţie cu DN 4, spre Olteniţa, şoseaua de centură va trece la nivel pe sub un sens giratoriu suspendat pe care se va muta actualul DN 4 (vor exista rampe de coborâre de pe giratoriul suspendat către toate direcţiile şoselei de centură), explică CNAIR.
‘În perioada imediat următoare se va semna contractul cu antreprenorul pentru realizarea obiectivului ‘Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti’. Conform strategiei promovate de CNAIR SA, Ring 0 Bucureşti, zona de sud – va fi realizat la profil de autostradă’, subliniază sursa citată.
Primarul general Gabriela Firea a reiterat, marţi, cererea adresată Guvernului de a permite Municipalităţii să administreze şi finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei, adăugând că argumentul referitor la pierderea fondurilor europene, în cazul unui astfel de transfer, nu se confirmă.
‘Vin în faţa dvs încă o dată cu o solicitate cordială, colegială, prietenoasă faţă de Guvernul României pentru a înţelege necesitatea ca Centura Capitalei să fie administrată de Primăria Generală, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor drumurilor importante din jurul marilor capitale europene. În mod evident, Municipalitatea este prima interesată pentru finalizarea acestui obiectiv strategic, atât pentru Capitala României, cât şi pentru zona metropolitană – mă refer aici la judeţul Ilfov’, a declarat edilul general, la forumul ”Fonduri europene. 2017 – un nou început”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Primarul general a adăugat că, atâta vreme cât nu se va înţelege faptul că Primăria Bucureşti are datoria de a rezolva această problemă, se va menţine ‘acelaşi bilanţ sumbru’, după 27 de ani din cei 82 de kilometri de centură au fost realizaţi doar 20, în sensul lărgirii la două benzi pe cele două sensuri.
‘Este un bilanţ negativ pe care, din nefericire, din punctul meu de vedere, nu avem cum să îl rezolvăm cu puteri miraculoase, câtă vreme orice guvern, orice minister al transporturilor şi fostul CNADNR – actualmente CNAIR – are în responsabilitate multe alte centuri ale oraşelor, drumuri exprese, alte obiective strategice pentru ţară. Nu înţeleg de ce nu ni se acordă – de fapt, o greutate pe umerii noştri – o mare răspundere, pentru că nu cerem Centura Capitalei la Municipiul Bucureşti doar ca să ne fălim cu ea. Dacă o luăm în administrare înseamnă că ne-am făcut calculele, strategia, ne-am organizat, avem multă disciplină şi vrem să finalizăm o dată pentru totdeauna Centura Capitalei, care înseamnă o viaţă mai bună pentru cetăţeni, mai puţină poluare, mai puţine accidente, siguranţă în trafic, creşterea calităţii vieţii tuturor’, a precizat Firea.
Ea a subliniat că este vorba despre ‘o solicitare colegială’, nu un atac la adresa Guvernului.
‘Nu ne ocupăm cu atacuri, nu ne ocupăm cu polemici. Dar insist asupra acestui obiectiv şi ştiu că în această perioadă se dezbate la nivelul Guvernului României, pentru că noi am transmis şi în scris o solicitare în acest sens către domnul prim-ministru, către doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, către ministrul Transporturilor, domnul Cuc, către toţi factorii responsabili să analizeze cu celeritate transferarea în administrarea Primăriei Capitalei a Centurii Municipiului Bucureşti. Ca un răspuns preliminar şi neoficial, mi s-a spus că s-ar pierde fonduri europene, dar nu cred că este adevărat, deoarece m-am interesat şi eu, iar aceste fonduri europene sunt alocate pentru obiectiv, nu pentru instituţie’, a spus edilul general.