Firma RCS&RDS este cercetată penal de procurorii DNA

Digi Communications, compania-mamă a RCS&RDS, care urmează să se listeze la Bursa de Valori Bucreşti a informat publicul că RCS&RDS este şi ea suspectată în ancheta în care persoane din conducerea companiei au fost acuzate de dare de mită.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 09:47
Firma RCS&RDS este cercetată penal de procurorii DNA

„De exemplu, o plângere pe care am depus-o la Direcţia Naţională Anticorupţie din România („DNA”) în 2013, întemeiată pe faptul că a fost comisă o infracţiune împotriva unuia dintre administratorii RCS & RDS, a determinat DNA să analizeze un contract de asociere în participațiune încheiat în 2009 între RCS&RDS şi Bodu S.R.L., având drept obiect un ansamblu pentru evenimente de dimensiuni mari aflată în București şi să îşi pună problema dacă acordul a respectat legile anticorupţie din România.

La data de 5 mai 2017, anumite persoane fizice, inclusiv două persoane care dețin în acest moment poziții de conducere în principala filială a Societății, RCS & RDS, Ioan Bendei și Mihai Dinei, precum și fostul Director General al RCS & RDS, Alexandru Oprea, au fost înștiințate în mod oficial de către DNA ca sunt anchetate în legatură cu săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani. La data de 8 mai 2017, RCS & RDS a fost înștiințată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleași fapte„, se arată într-o informare a Digi Communications NV, care completează prospectul de listare.

„Societatea nu poate anticipa dacă și când ar putea să apară alte puneri sub acuzare, respectiv dacă orice astfel de inculpare va rezulta, în cele din urmă, în adoptarea de măsuri preventive sau într-o condamnare. Nu este exclus ca alți administratori ai Societății sau ai RCS & RDS să dobândească calitatea de suspecți în cadrul anchetei, care este în desfășurare. Societatea nu poate anticipa dacă și când aceste persoane ar putea dobândi calitatea de suspecți, când se va finaliza ancheta sau care va fi întinderea eventualei răspunderi a Societății sau a RCS & RDS ca urmare a celor rezultate în cadrul anchetei. Sancțiunile posibile pot include, printre altele, amenzi penale aplicate RCS & RDS și persoanelor fizice, sechestru de bunuri, excluderea RCS & RDS din anumite licitații publice sau private sau pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele fizice anchetate. Amenzile sau confiscările de bunuri pot fi semnificative”, mai avertizează compania.

Digi Communications se află în proces de listare şi a anunţat investitorii care au subscris deja acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale că au posibilitatea să se retragă, până miercuri, 10 mai, ora 17, ca urmare a dosarului deschis de DNA. 

Vedeţi ataşat amendamentul la prospectul Digi Communications

Listarea Digi se împiedică de DNA: investitorii retail se pot retrage din oferta publică iniţială a companiei

Investitorii retail care au subscris acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale a Digi Communications NV, compania mamă a RCS & RDS, au posibilitatea să se retragă până miercuri, 10 mai, la ora 17:00, potrivit unui amendament la prospectul de listare, publicat în urma evoluţiei anchetei DNA în legătură cu drepturile de difuzare ale Ligii 1 la fotbal.

Investitorii retail se pot retrage din ofertă prin depunerea unei notificări scrise, prin email, fax sau alte metode de comunicare, marţi şi miercuri în timpul orelor de lucru (până la ora 17:00), către brokerul prin care au subscris acţiuni în cadrul operaţiunii. Cererea de revocare trebuie trimisă în aşa fel încât banca sau casa de brokeraj respectivă să o primească până în ora 17:00.

DNA l-a pus sub acuzare, vineri, pe Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani, în dosarul privind asocierea dintre firma Bodu SRL, controlată de Dumitru Dragomir, şi RCS & RDS. Dosarul este în lucru încă din 2013.

Procurorii anticorupție au mai dispus, în același dosar, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Ioan Bendei — la data faptelor administrator al RCS & RDS, pentru dare de mită și spălare de bani, Alexandru Oprea — la data faptei CEO și președintele consiliului de administrație al companiei de cablu, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei — la data faptelor coordonatorul activității juridice al companiei, pentru complicitate la dare de mită și complicitate la spălare de bani, Florin Bogdan Bădiță — la data faptelor administrator al Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, precum și față de Bogdan Dumitru Dragomir — la data faptelor asociat unic al Bodu SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani.

Ioan Bendei şi Mihai Dinei deţin şi în prezent funcţii în conducerea companiei. RCS & RDS precizează că a cooperat întru totul cu ancheta procurorilor şi consideră că atât compania, cât şi actualii şi foştii manageri, au acţionat corect şi în limitele legii.

Până acum, doar Dumitru Dragomir a fost pus sub acuzare în acest dosar, mai punctează RCS & RDS.

Tranşa retail pusă al dispoziţie de companie în cadrul ofertei a fost subscrisă integral în doar o oră şi jumătate, fiind suprasubscrisă semnificativ.

 

Oferta de retail garantată Digi (RCS&RDS), pentru persoane fizice, ce cuprinde 534.000 de acţiuni şi care a fost lansată vineri dimineaţă, a fost cumpărată integral în doar o oră şi jumătate. Brokerii consultaţi de News.ro spun că domeniul de tehnologie în care activează grupul RCS&RDS este cel mai căutat sector de către investitori şi estimează că oferta publică va fi suprasubscrisă de trei-patru ori în perioada de derulare.

O persoană fizică a putut cumpăra maximum 267 de acţiuni, la un preţ maxim de 56 de lei.

„Este un brand cunoscut şi cea mai mare oferta publică privată de la Bursa de Valori Bucureşti. Cred că aceste două considerente au cântărit mult la ritmul alert de subscriere. Trebuie menţionat şi mecanismul ales pentru tranşa garantată (‘primul venit, primul servit’), care a făcut ca sentimentul urgenţei să crească şi mai mult”, a declarat vineri, pentru News.ro, directorul general adjunct al casei de brokeraj TradeVille., Ovidiu-George Dumitrescu.

El afirmă că vineri s-a subscris întreaga cantitate garantată în circa 1,5 ore de la deschiderea subscrierilor, în timp ce, în total, din cantitatea alocată investitorilor individuali s-a subscris un procent de circa 42%.

„Atâta timp cât listarea se va constitui într-o poveste de succes atât pentru companie, cât şi pentru acţionarii din IPO, avem şansa ca ea să atragă mult mai mulţi noi emitenţi la bursă, emitenţi care prin emisiunea de acţiuni să îşi întărească structura de capital şi să poată genera creştere şi prosperitate pentru întreaga economie”, a mai spus Dumitrescu.

Brokerii argumentează că domeniul de activitate al Digi este în topul preferinţelor investitorilor la nivel mondial.

„S-au subscris cele de pe tranşa de retail. Este prima companie de calibru din sectorul IT, televiziune, Internet, care se listează, domeniul high-tech este cel mai căutat sector de către investitori. Când văd astfel de oportunităţi ei nu le ratează. Şi este normal ca acesta să fie motorul creşterilor viitoare”, a afirmat brokerul Adrian Simionescu, pentru News.ro.

El estimează că oferta publică va fi suprasubscrisă de trei-patru ori în perioada de derulare. „Asta arată şi potenţialul de creştere viitor. Pe locul doi în preferinţele investitorilor sunt ofertele medicale”, a spus Simionescu.

Tranşa investitorilor instituţionali reprezintă 85% din total, echi­valentul a 18,4 milioane de acţiuni, în vreme ce tranşa investitorilor de retail numără 3,2 milioane acţiuni.

Digi Communications NV este o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS & RDS, ce deţine cea mai mare reţea de cablu TV din România şi a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil. Compania a anunţat, la mijlocul lunii aprilie, că va lansa o ofertă publică iniţială pe BVB.

”Se preconizează că Carpathian Cable Investments S.à.R.L., Celest Limited, ING Bank N.V., Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicusor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltán Teszári, care vor vinde Acţiuni Oferite în cadrul Ofertei (împreună „Acţionarii Vânzători”) vor oferi până la 21.744.108 acţiuni oferite pentru a obţine sume preconizate brute de până la 1.218 milioane lei”, se arată în prospect.

Investitorii de retail pot obţine o reducere de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei, până în data de 5 mai, şi o reducere de 3% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în perioada 8-10 mai. Ultima zi a ofertei este 10 mai.

”La determinarea preţului de ofertă, a mărimii ofertei şi a bazei de alocare, se vor lua în considerare mai mulţi factori, inclusiv nivelul şi natura cererii pentru acţiunile oferite în timpul procesului de bookbuilding, nivelul cererii din cadrul tranşei investitorilor de retail, condiţiile de piaţă predominante şi obiectivul de stabilire a unei pieţe secundare ordonate pentru acţiunile oferite”, se arată în prospect.

Listarea Digi este intermediată de către Citigroup şi Deutsche Bank, în calitate de coordonatori globali comuni, împreună cu BT Capital Partners S.A., BRD-Groupe Société Générale, Société Générale, Raiffeisen Bank şi Wood & Company Financial Services, în calitate de deţinători comuni ai registrului de subscrieri.

Te-ar mai putea interesa și
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Guvernul Italiei intenţionează să reducă fondurile alocate anterior în vederea sprijinirii industriei auto a ţării, pentru a evita finanţarea maşinilor produse în China, a anunţat......
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu poate finanţa de una singură acest conflict
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu ...
În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite vor ieşi din războiul din Ucraina, pentru că liderul republican ...
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Pentru prima dată de la anunțul tranzacției dintre Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, și Enterprise Investors, ...
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Acționarii Electrica aprobat o emisiune de obligațiuni verzi de până de 500 de milioane de euro și cotractarea unei ...