La finalul anului trecut, 7% din banii plasaţi de români în fondurile de pensii private erau plasaţi de fonduri în depozite bancare. În total, 2,33 miliarde de lei, potrivit ultimului raport al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF). O treime din aceşti bani au fost plasaţi în depozitele unei singure bănci, ultima din top 10: Garanti.
“De remarcat trendul ascendent înregistrat în trimestrul IV 2016 de depozitele constituite la Garanti Bank SA, după ce acestea au început să scadă semnificativ începând din martie 2016. Valoarea acestora a crescut deaproximativ trei ori comparativ cu decembrie 2015, înregistrând 0,82 miliarde lei la 31 decembrie 2016”, se arată în raportul ASF.
Şi, după cum se poate vedea în graficul de mai jos, Garanti este de departe prima bancă în topul preferinţelor fondurilor de pensii private. Unicredit, a doua bancă din acest clasament, are în conturi doar 430 de milioane de lei de la fondurile de pensii, adică jumătate din cât are Garanti. Iar pe locul trei este o altă bancă mică, Credit Europe, unde fondurile de pensii private au plasat 290 de milioane de lei.
Garanti Bank era, la finalul lui 2015 (datele pentru 2016 nu sunt încă disponibile), a zecea bancă din România, după active. Avea o cotă de 2,5% din piaţă, aferentă unor active de 9,58 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de anul precedent.
Apetenţa fondurilor de pensii pentru această bancă este dată, probabil, de faptul că oferă dobânzi mai bune la banii plasaţi în depozite, de fapt o caracteristică a băncilor de talie mai mică. Potrivit site-ului propriu, acum, pentru depozitele pe 12 luni constituite de pe un de persoanele fizice, dobanda ajunge la 1,40% pe an, peste ce oferă majoritatea băncilor mari în acest moment.
Garanti Bank este deţinută de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua bancă privată din Turcia, ca mărime.