Engie obţine 3,6 miliarde dolari din vânzarea diviziei EPI către Neptune Energy

Engie a anunţat că a primit o ofertă angajantă de la Neptune Energy pentru participaţia sa de 70% la divizia de explorare şi producţie a petrolului şi gazelor - Exploration & Production International (EPI) - divizie evaluată la 4,7 miliarde de euro (5,1 miliarde de dolari), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 19:28
Engie obţine 3,6 miliarde dolari din vânzarea diviziei EPI către Neptune Energy

Engie SA, cea mai mare companie franceză de utilităţi, a precizat că oferta pentru EPI include obligaţii legate de dezafectare, evaluate la 1,1 miliarde de euro, care vor fi deconsolidate din bilanţul său.

Planificata tranzacţie va avea un impact pozitiv net asupra datoriei Engie de 2,4 miliarde de euro.

Directorul financiar al Engie, Judith Hartmann, le-a declarat jurnaliştilor că, pe lângă provizioanele de 1,1 miliarde de euro, Neptune va prelua de asemenea aproximativ 200 de milioane de euro din provizioanele de pensii. Aceasta aduce valoarea capitalului propriu la 3,4 miliarde de euro, din care Engie va primi 70%, sau 2,4 miliarde de euro în numerar.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că valoarea participaţiei de 70% la divizia de explorare şi producţie a petrolului şi gazelor este evaluată la 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari). În urma finalizării tranzacţiei, participaţia China Investment Corporation (CIC) la EPI va creşte de la 30 la 49%, în timp ce Neptune Energy va deţine 51%, susţin sursele.

Anul trecut, compania franceză a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 – 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Engie a stabilit un obiectiv de reducere cu 10% a emisiilor de CO2 până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...