‘PRBAR (Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare), prima organizaţie patronală din domeniul asigurărilor din România, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la menţinerea prevederilor art. 18, alin. 4, din proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, respectiv cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă RCA. Menţinerea unui procent de cheltuieli administrative şi de vânzare, cumulat, ale poliţei de asigurare RCA în lege, îl considerăm nerealist şi va conduce la dispariţia a 30.000 de asistenţi în brokeraj care intermediază în prezent poliţe RCA’, se spune în comunicat.
Potrivit patronatului, o asemenea prevedere limitativă nu se regăseşte în nicio ţară din Comunitatea Europeană, iar introducerea acestei prevederi nu are la bază nicio notă de fundamentare şi niciun studiu de impact.
‘De asemenea, în opinia noastră, limitarea în procent de 25% a acestor cheltuieli administrative şi de vânzare încalcă principiile unei pieţe libere şi concurenţiale, cu un impact economic şi social major. Având în vedere eforturile colective depuse în vederea obţinerii unei legi care să reglementeze într-un mod cât mai obiectiv activitatea distribuitorilor implicaţi, cât şi pentru a evita ulterioarele situaţii ce pot genera tensiuni, PRBAR solicită reintroducerea amendamentelor argumentate şi fundamentate de către patronat în proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie’, se menţionează în comunicat.
Patronatul precizează că după iminenta expirare a plafonării tarifelor RCA, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/ 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 723 şi în vigoare din data de 19 septembrie 2016, vom asista la o reglare naturală a pieţei privind asigurarea RCA şi nu consideră a fi necesară o altă limitare printr-un act normativ.