WhatsApp a fost preluată de Facebook în 2014. Doi ani mai târziu, a introdus noi politici de confidenţialitate prin care Facebook a obţinut acces la datele utilizatorilor WhatsApp.
Posibilitatea ca utilizatorii WhatsApp să refuze transferul datelor către Facebook ‘a fost indicată într-un mod inadecvat’, susţine Autoritatea de reglementare din Italia, AGCM. De asemenea, instituţia a criticat WhatsApp pentru că a introdus ‘clauze incorecte’ în reglementările sale, cum ar fi dreptul companiei de a anula unele servicii sau de a începe să taxeze clienţii fără a-i avertiza.
În decembrie, Comisia Europeană a acuzat reţeaua de socializare Facebook că i-a furnizat informaţii înşelătoare în timpul preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, ceea ce deschide calea unei posibile amenzi de până la 1% din cifra sa de afaceri, aproximativ 280 de milioane de dolari.
Disputa vizează o modificare a politicii de confidenţialitate a WhatsApp adoptată în luna august, conform căreia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mamă Facebook, ceea ce a declanşat o serie de investigaţii din partea mai multor agenţii de protecţie a datelor din UE. Comisia subliniază că, în notificarea cu privire la achiziţia WhatsApp, Facebook a dat asigurări că nu va putea asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii.
‘În prezent, Comisia este de părere că Facebook i-a furnizat, în mod deliberat sau prin neglijenţă, informaţii inexacte sau înşelătoare’, susţine Executivul comunitar.