Când poţi cumpăra alimente cu discount garantat. Magazinele vor fi obligate să reducă preţurile alimentelor care urmează să expire

Toti operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi nevoiţi să facă public, prin afişarea la casele de marcat şi postarea pe site-ul propriu, un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman. Mai mult, aceştia vor trebui să reducă preţurile cu două şi respectiv 14 zile  înainte de expirarea datei – limită de consum şi să se înscrie la o bursă a alimentelor nevândute pentru a le putea dona. Prevederile apar într-un proiect de norme metodologice de punere în aplicare a Legii risipei alimentare.
Alina Stanciu - lun, 15 mai 2017, 06:31
Când poţi cumpăra alimente cu discount garantat. Magazinele vor fi obligate să reducă preţurile alimentelor care urmează să expire

Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să elaboreze un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman sub forma unei declarații și să-l facă public (prin afișare lângă casa de marcat, publicare pe website-ul propriu), se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii risipei alimentare (217/2016).

Aceştia pot alege însă între mai multe variante, cel puţin o soluţie, respectiv:

-realizarea unui diagnostic al cantității de produse alimentare improprii consumului uman generate lunar / anual (se poate măsura cantitatea în kg sau tone a deșeurilor alimentare și costul eliminării lor)

-stabilirea și comunicarea obiectivului de reducere a risipei alimentare ca procent din risipa anticipată și măsurată lunar/anual

-realizarea a cel puțin o comunicare internă lunară către angajați privind obiectivul de reducere a risipei alimentare;

-realizarea unui sistem de monitorizare FIFO „primul intrat – primul ieșit” a stocurilor de marfă/materii prime;

– prioritizarea distribuției alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum în circuitul scurt și local.

Magazinele trebuie să reducă preţul

Potrivit legii Risipei alimentare, care a intrat în vigoare duminică, comercianţii din sectorul agroalimentar va trebui să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preţ redus, pentru a impulsiona vânzările. Alimentele rămase va trebui să fie donate anumitor asociaţii şi fundaţii, precum şi întreprinderilor sociale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 

Apare bursa alimentelor ce urmează să expire

Astfel, în ceea ce privește donarea către entitățile înregistrate la ANSVSA (fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni), normele pentru aplicarea actului normativ impun crearea unei unități de coordonare a alimentelor donate (UCAD), acolo unde magazinele și ceilalți operatori din sectorul agroalimentar va trebui să transmită informații detaliate cu privire la disponibilul de alimente aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, respectiv tipul alimentelor, cantitatea, locația, modul de ambalare și termenul de expirare. Aceasta va trebui organizată în şase luni de la de la intrarea în vigoare a prezentelor norme şi va presupune crearea unei platforme online, denumită Registrul Electronic al Alimentelor Donate (READ), care va funcționa ca o bursă a alimentelor aflate aproape de expirarea datei de consum, funcțională 24/24 și 7/7.

Atât operatorii economici care vor dona alimentele, cât și entitățile ce le vor primi, se vor înscrie pe platforma READ, pe bază de user și parolă. 

În funcție de interesul manifestat de fundațiile, azilele sau celelalte entități interesate, prioritizarea donării/ sponsorizării se va face pe loturi, pe principiul „primul servit, primul servit”.

Ce produse pot fi cumpărate mai ieftin

Potrivit normelor, în cazul laptelui şi produselor lactate, spre exemplu, retailerii vor fi obligaţi să reducă preţul cu 2 zile înainte de expirarea datei – limită de consum, în cazul în care data durabilității minimale este  cuprinsă între 1-10 zile şi respectiv 10-20 zile şi cu 14 zile înainte de expirarea datei – limită de consum în cazul produselor cu data durabilității minimale cuprinsă între 1- 6 luni.

La carne şi produse din carne, se menţine termenul de 2 zile ca şi la produsele lactate, în cazul produselor în care data durabilității minimale este  cuprinsă între 1-10 zile şi respectiv 10-20 zile şi de 14 zile în cazul produselor congelate care au valabilitate între 6 luni şi un an.

Totodată, regula celor două şi respectiv 14 zile se păstrează şi în cazul peştelui, pâinii, zahărului şi uleiului, dar şi altor alimente.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Capitalul social al Kontron Services România, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C şi IoT din ţara noastră, a fost majorat cu peste 75 de milioane lei prin conversia unei......
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele ...
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat azi că livrările de vehicule electrice din seria SU7 au depășit 100.000 de unități. ...
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul general
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul ...
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să ...