Coca Constantinescu, ASF: Măsurile din legea RCA vor elimina dezechilibrele. Vom urmări evoluţia tarifelor, Cred că nu vor creşte poliţelor

Implementarea măsurilor prevăzute în Legea RCA, adoptată marţi de Camera Deputaţilor, va elimina dezechilibrele din trecut, consideră prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu.
Economica.net - mar, 16 mai 2017, 14:43
Coca Constantinescu, ASF: Măsurile din legea RCA vor elimina dezechilibrele. Vom urmări evoluţia tarifelor, Cred că nu vor creşte poliţelor

Acesta a precizat, într-un comunicat de presă, că Autoritatea va urmări cu stricteţe evoluţia tarifelor primelor RCA în perioada următoare.

‘Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce priveşte piaţa RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat şi specialişti din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu stricteţe evoluţia tarifelor primelor RCA în perioada următoare’, a spus Cornel Coca Constantinescu.

El a adăugat că preţurile poliţelor RCA nu vor creşte.

‘Eu cred că nu vor creşte poliţele RCA. ASF, la sfârşitul acestei săptămâni, joi, va face publice tarifele de referinţă pe perioada precedentă. Veţi vedea care sunt aceste tarife de referinţă pe fiecare categorie în parte. Deci nu există motiv ca tarifele de referinţă să nu fie respectate astăzi şi să avem creşteri spectaculoase pe segmente’, a adăugat Constantinescu.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (Legea RCA).

‘Procesul de adoptare a legii, iniţiată de Parlamentul României, a presupus o largă consultare publică în care au fost implicaţi reprezentanţi ai tuturor entităţilor participante la piaţa RCA. În urma dezbaterilor, care au avut loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, au fost aduse o serie de amendamente care au fost, în mare parte, consolidate în forma finală a legii. Experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au avut un dialog permanent cu părţile implicate în dezbaterea publică şi au intervenit cu puncte de vedere privind aspectele tehnice prevăzute în lege’, se menţionează în comunicat.

Conform ASF, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi; explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.

Potrivit vicepreşedintelui ASF, în momentul de faţă se respectă legislaţia în vigoare, adică ordonanţa de urgenţă, iar proiectul de lege adoptat urmează să fie promulgat de preşedintele ţării şi, ulterior, să intre în vigoare după 30 de zile.

‘Tarifele de referinţă sunt calculate în funcţie de segmentele de risc, se ţine cont şi de vârstă şi, în acelaşi timp, le raportăm şi la tarifele plafonate care au funcţionat’, a mai spus Constantinescu.

Preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, a declarat, la rândul său, că ideea de bază a proiectului este de a menţine echilibrul deplin între asiguratori, societăţile de reparaţii şi clientul posesor al autoturismului.

‘Eu cred că, după analiza de astăzi, putem constata că în sfârşit încercăm, prin cadrul legislativ primar, să impunem reglementatorului secundar, tuturor operatorilor din piaţă să nu escaladeze preţurile, să nu se creeze pârghii ca, prin încărcarea consumatorului în mod arbitrar în zona de reparaţii, să se creeze un plafon suficient de mare ca în anul următor să înregistrăm o creştere automată a RCA’, a spus Iancu.

El a adăugat că a fost eliminată comercializarea prin orice formă a produselor contrafăcute, falsificate, ceea ce duce la menţinerea în condiţii de siguranţă a traficului. ‘Cred că este un progres. Este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între 3 şi 7 ani. Deci nu mai poate nimeni să se joace. 16% din industria din România era afectată de contrafaceri şi falsificări. Am eliminat orice risc în zona de circulaţie’, a susţinut Iancu.

Mădălin Roşu, reprezentantul Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR), a apreciat că, prin această lege, noii consumatori de poliţe vor avea probabil costurile mărite.

‘Nu aş putea să vă spun că este o lege bună. Ce se poate observa e că, din păcate, în viitor, toţi noii consumatori de poliţe vor avea probabil nişte costuri mărite sau breşe în care service-urile pot solicita mai mulţi bani, pot factura mult mai mult şi nu neapărat justificat’, a afirmat Roşu.

Viorel Vasile, preşedintele Patronatului Brokerilor, a criticat, la rândul său, forma proiectului de lege.

‘În momentul acesta avem continuate plafonările. Până acum aveam plafonate tarifele, acum avem plafonate costurile. Deci noi mergem în continuare pe infringement, probabil că UE va declanşa procedura. Asta nu au înţeles parlamentarii care au votat. Din păcate, este o lege făcută pe repede înainte, practic este o lege făcută de transportatori, care normal că vor să aibă costuri cât mai mici’, a spus acesta. ‘În momentul acesta comisionul brokerilor este de 8 – 10%, dacă se plafonează cheltuielile la 25%, există doar doi asiguratori care sunt sub acest nivel de 25%, (…) deci de la 8 – 10% se ajunge la 4 – 5% comision, practic înseamnă înjumătăţirea venitului’, a adăugat Viorel Vasile.

După promulgarea legii, ASF va emite reglementările necesare, prin intermediul legislaţiei secundare, pentru aplicarea prevederilor acestui act normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...