‘Cu toate că nu există nicio obligaţie din partea instituţiilor să raporteze atunci când ni se cere ajutorul, aşa cum a fost în cazul Spitalului Judeţean Bacău, care pe data de 5 mai a fost atacat cu acelaşi tip de virus (de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt – n.r.), ni s-a solicitat ajutorul şi o echipă a SRI din Bacău a mers la spitalul judeţean şi am încercat să recuperăm, şi am şi reuşit în proporţie de peste 90% să recuperăm datele pierdute. Erau date importante, toate internările şi consultaţiile pe câteva luni de zile’, a afirmat Marincea, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Cyberint, Anton Rog.
Şeful Cyberint a precizat că datele ce nu au putut fi recuperate se refereau la o zi de activitate. ‘S-a pierdut o zi, pentru care pacienţii au trebuit să revină la spital’, a menţionat el.
Legat de atacul informatic de săptămâna trecută, Anton Rog a subliniat că la nivelul structurii pe care o conduce nu sunt deţinute date despre numărul instituţiilor româneşti afectate de atacul de tip ransomware WannaCry, WannaCrypt, întrucât acestea nu au obligaţia, prin lege, de a raporta astfel de incidente, dar că o pot face benevol către CERT.RO, instituţie civilă din cadrul Ministerului Comunicaţiilor.
‘Intervenţia (de la Spitalul Judeţean Bacău – n.r.), trebuie să spunem foarte clar – a fost făcută la solicitarea entităţii respective, deci nu ne-am dus noi din proprie iniţiativă’, a precizat Rog.