Astfel, amenzile maxime aplicabile bucureştenilor şi persoanelor fizice sau juridice care nu-şi întreţin locuinţele şi nu fac reparaţii la clădirile în care locuiesc sau stau cu chirie, s-au dublat, de la 2.500 de lei, la 5.000 de lei.
„Vom insitui amenzi maximale pentru prorpetiarii care nu îşi întreţin faţadele clădirilor, care pot să devină pericol public în momentul în care se pot dezmebra sau creează un aspect total neplăcut sau chiar insalubru şi de nedorit pentru un oraş european. Mi-aş dori să nu se aplice niciodată o amendă atât de mare, care în acepţiunea unor e mică, pentru că ne limitează legea. Propritarii nu vor fi amendaţi automat, pentru că sunt foarte multe clădiri. Proprietarul va fi notificat, i se va da un timp la dispozitie, şi dacă nu va respecta, va primi amenda şi Primăria va aloca un buget pentru curăţarea faţadei, care va fi recuperat de la propreitar„, a declarat primarul Gabriela Firea în deschiderea şedinţei CGMB.
Instituţiile publice, agenţii economici şi persoanele juridice trebuie să realizeze următoarele lucrări:
Bucureştenii au următoarele obligaţii:
Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi, atât pentru instituţiile publice, firme şi locatari, pornesc de la 1.000 de lei şi pot ajunge la 5.000 de lei.
De asemenea, proprietarii de construcţii şi terenuri pe a căror limită de proprietate se află construcţii de locuinţe sau cu altă destinaţie aflate în proprietatea sau deţinerea altor persoane, vecini cu aceştia, au obligaţia să le permită accesul temporar, dar nu mai mult de 60 de zile, pe proprietate, în vederea realizării de către aceştia a lucrărilor de reparaţii, întreţinere, consolidare, sau după caz reabilitare energetică. Proprietarii care nu respectă această regulă sunt pasibili de amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei.