Marile companii cu sediul la Londra, în special cele din domeniul bancar, iau în calcul mutarea sediilor în alte oraşe europene, şi asta pe fondul părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie. Cea mai recentă ştire cu privire la o relocare a venit zilele trecute: Bloomberg a anunţat că americanii de al J.P. Morgan au ajuns la un acord pentru achiziţia unei clădiri de birouri aflată în construcţie la Dublin, pentru suma de 125 de milioane de euro, potrivită pentru 1.000 de angajaţi.
Directorul Skanska Property România și Ungaria, Marcin Łapiński, spune că monitorizează îndeaproape situaţia şi vede interes care vine din partea chiriaşilor care vor să-şi mute operaţiunile din Londra.
„Astăzi vedem că cele mai multe cereri vin pentru Polonia. Vor fi mai multe, nu vreau să speculez câte locuri de muncă vor fi relocate în urmatării cinci ani, dar cred că va fi cerere suplimentară venind spre Europa Centrală şi de Est, iar România va beneficia de asta, ceea ce probabil ca nu s-ar fi întâmplat dacă nu era Brexitul”, a răspuns Marcin Łapiński la întrebarea ECONOMICA.NET, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta mai spune că marile companii din Marea Britanie au nevoie să-şi diversifice locaţiile, şi asta pentru că în fiecare ţară există limitări pe piaţa forţei de muncă. Multe dintre companii îşi vor împărţii operaţiunile şi nu vor merge într-un singur oraş, unde s-ar putea lovi de o lipsă a forţei de muncă. Unele vor alege Budapesta, altele Bucureştiul.
„Aud discuţii despre Bucureşti, Budapesta şi foarte mult despre Polonia”, mai spune şeful Skanska Property România și Ungaria.
Skanska este una dintre cele mai mari companii de construcţie din lume, cu venituri de peste 15,4 miliarde de euro în 2016. Compania este activă pe pieţele din SUA, Marea Britanie, ţările nordice, Marea Britanie, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România.