Fotbal şi moarte. Cele mai mari 15 tragedii FOTO VIDEO

Cel puţin 74 de oameni au murit în urma incidentelor de la meciul de fotbal de la Port Said. Această dramă ocupă locul 6 în topul tragediilor consemnate pe stadioane, de-a lungul vremii.
Economica.net - joi, 02 feb. 2012, 10:47

Tragedia petrecută pe stadionul din Port Said se înscrie într-un lung şir de drame consemnate de-a lungul vremii pe arenele în care se joacă fotbal. În Egipt numărul morţilor a depăşit cifra 70, iar despre meci se spune că este unul dintre cele mai sângeroase din istoria fotbalului, fiindcă au existat din nefericire şi situaţii mai dramatice. În unele cazuri un rol important l-au jucat huliganii, în altele infrastructura precară sau organizarea deficitară. Iată un top al dramelor din istoria fotbalului.

15. Dezastrul de pe Ibrox Park
Data: 5 aprilie 1902

Locul: Ibrox Stadium, Glasgow, Scoţia

Numărul morţilor: 25

S-a întâmplat la meciul Scoţia – Anglia, când una dintre tribune s-a prăbuşit, din cauza ploilor abundente căzute cu o noapte înainte. Sute de oameni au căzut de la 40 de metri înălţime. 25 dintre ei au murit, iar peste 500 au fost răniţi.

14. Dezastrul de pe Burnden Park

Data: 9 martie 1946

Locul: Burnden Park, Bolton, Anglia

Numărul morţilor: 33

Totul a început când 20.000 de fani au forţat intrarea în arenă, la meciul Bolton Wanderers – Stoke City, dar stadionul era arhiplin, cu 85.000 de persoane în tribune. În busculada creată s-a prăbuşit şi un zid, iar pe lângă cei 33 de morţi s-au înregistrat şi peste 400 de răniţi.

13. Catastrofa de pe Heysel

Data: 29 mai 1985

Locul: Stadionul Heysel, Bruxelles, Belgia

Numărul morţilor: 39

Tragedia a fost declanşată de huliganii englezi, în finala Cupei Campionilor Europeni, la meciul FC Liverpool – Juventus Torino. S-a vrut a fi o răzbunare faţă de tratamentul aplicat fanilor „cormoranilor” cu un an înainte, când au fost atacaţi de fanii Romei, într-o deplasare în Italia.

12. Dezastrul de la Oarkney

Data: 13 ianuarie 1991

Locul: Stadionul Oppenheimer, Orkney, Africa de Sud

Numărul morţilor: 42

Totul a început când un fan al lui Orlando Pirates l-a atacat cu un cuţit pe un suporter de la Kaizer Chiefs. Meciul era amical, dar s-a încheiat cu o tragedie.

11. Dezastrul de pe Ellis Park

Data: 11 aprilie 2001

Locul: Stadionul Ellis Park, Johannesburg, Africa de Sud

Numărul morţilor: 43

Sud-africanii n-au învăţat nimic din dezastrul de la Oarkney şi la 10 ani au fost loviţi de o nouă dramă. Pe un stadion cu o capacitate de 60.000 de locuri au încercat să intre încă 30.000 de persoane. Evenimentul s-a petrecut tot la un meci jucat între Kaizer Chiefs şi Orlando Pirates.

10. Tragedia de la Kayseri

Data: 17 septembrie 1968

Locul: Stadionul Ataturk, Kayseri, Turcia

Numărul morţilor: 44

Incidentele s-au petrecut la partida dintre Kayserispor şi Sivasport şi reflectă starea societăţii turce din anii ’60. Fanii au fost folosiţi ca instrumente de provocare. În cazul de faţă era vorba şi de o diferenţă de dezvoltare economică şi nivel de trai între oraşe, Kayseri fiind mult superior lui Sivas. Victimele s-au consemnat ca urmare a bătăilor între fani.

9. Incendiul de la Bradford

Data: 11 mai 1985

Locul: Stadionul Valley Parade, Bradford, Anglia

Numărul morţilor: 56

S-a întâmplat la meciul Bradford City – Lincoln City şi se presupune că incendiul a izbucnit după ce un spectator a aruncat o ţigară aprinsă în spatele tribunelor, pe un morman de gunoi. Acesta a luat foc, flăcările cuprinzând şi construcţia veche de lemn.

8. Al doilea dezastru de pe Ibrox Park

Data: 2 ianuarie 1971

Locul: Stadionul Ibrox Park, Glasgow, Scoţia

Numărul morţilor: 66

Tragedia s-a produs la derby-ul Glasgow Rangers – Celtic, într-o busculadă produsă în tribune. Cele mai multe decese au fost cauzate de asfixie prin compresie, oamenii căzând de-a valma unul peste altul.

7. Dezastrul de pe Lujniki

Data: 20 octombrie 1982

Locul: Stadionul Lenin, Moscova, Rusia

Numărul morţilor: peste 66

Tragedia s-a produs în timpul meciului de Cupa UEFA dintre Spartak Moscova şi HFC Haarlem. Iniţial s-a încercat muşamalizarea ei, mai ales că au fost grave deficienţe organizatorice. A fost lăsată doar o ieşire de la stadion deschisă, iar mulţi spectatori au părăsit tribunele înainte de fluierul final, dar au vrut să se întoarcă după ce a marcat un jucător al lui Spartak. Din haosul creat a rezultat o dramă în toată regula. Rudele victimelor susţin că numărul morţilor ar fi cu mult mai mare, în jur de 340.

6. Tragedia de la Poarta 12

Data: 23 iunie 1968
Locul: Stadionul Monumental, Buenos Aires, Argentina

Numărul morţilor: peste 71

S-a întâmplat la meciul dintre River Plate şi Boca Juniors. La finalul meciului, Poarta 12 nu a fost deschisă la timp, iar fanii din spate au fosrţat în continuu ieşirea din arenă, neştiind acest lucru. Cei aflaţi aproape de ieşire au fost astfel presaţi de ziduri. După 3 ani de anchetă, poliţia nu a găsit pe nimeni vinovat. Destul de ciudat, nu există un consens cu privire la numărul victimelor, 71, 72 sau 74.

5. Dezastrul din Guatemala

Data: 16 octombrie 1996

Locul: Stadionul Mateo Flores, Guatemala City, Guatemala

Numărul morţilor: peste 80

S-a întâmplat înaintea meciului Guatemala – Costa Rica, din preliminariile Cupei Mondiale. Fanii s-au călcat în picioare, din cauză că pe un stadion cu 45.000 de locuri s-au înghesuit 60.000 de persoane.

4. Dezastrul de la Katmandu

Data: 12 martie 1988

Location: Stadionul Naţional, Katmandu, Nepal

Numărul morţilor: 93

Tragedia s-a produs atunci când spectatorii au fugit să se adăpostească de o grindină puternică. Din cele opt ieşiri ale stadionul doar una era deschisă, astfel că urmările nu au fost greu de prevăzut, mai ales că în incinta arenei erau 30.000 de oameni.

3. Dezastrul de pe Hillsborough

Data: 15 aprilie 1989

Locul: Stadionul Hillsborough, Sheffield, Anglia

Numărul morţilor: 96

Suporterii ai echipei Liverpool au murit într-o busculadă în tribunele stadionului Hillsborough din Sheffield, la meciul Liverpool – Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei.

2. Dezastrul din Ghana

Data: 9 mai 2001

Locul: Accra Sports’ Stadium, Accra, Ghana

Numărul morţilor: 126

S-a întâmplat la finalul unei partide între Hearts of Oaks şi Kumasi, după ce fanii echipei Kumasi, nemulţumiţi de înfrângere, au aruncat cu diverse obiecte şi au distrus scaunele. Poliţia a folosit gaze lacrimogene. Spectatorii care doreau să fugă au găsit porţile închise.

1. Dezastrul din Peru

Data: 24 mai 1964

Locul: Stadionul Naţional, Lima, Peru

Numărul morţilor: 318

320 de morţi şi o mie de răniţi la meciul Peru – Argentina de pe stadionul Naţional din Lima, ca urmare a unei mişcări a mulţimilor. Porţile stadionului fiind închise, suporterii nu au putut să iasă şi numeroşi au murit zdrobiţi sau asfixiaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu cel din 2023
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu ...
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU), a scăzut cu 16% față de luna precedentă, în care crescuse însă exploziv. Dar tot este mare....
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie de 1.200 MWşi care va costa 4,8 miliarde de dolari
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie ...
Pakistan a demarat construcţia unui nou reactor nuclear, de concepţie chineză, care va putea să producă 1.200 de megawaţi ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate dacă nu se stimulează economia
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din Român (CAIR) atrage atenția că ordonanța austerității nu va aduce ...
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
România a produs, în primele zece luni din 2024, o cantitate de ţiţei de 2,246 milioane de tone echivalent petrol (tep), ...