Un raport realizat în martie a anului trecut de FTSE Russell arăta că piaţa de capital din România îndeplineşte opt din nouă criterii pentru a-şi îmbunătăţi statutul la categoria piaţă de capital emergentă, de la categoria piaţă de frontieră, în care este situată în prezent, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidităţii pieţei.
Astfel, România are nevoie de mai multe companii mari care să se listeze pe BVB, iar listarea Hidroelectrica ar accelera puternic procesul de trecere la un nou statut, a subliniat Anghel, care speră că această trecere va fi făcută în 2020.
„În 2020, cred că vom fi piaţă emergenţă, în contextul creşterii capitalizării companiilor. Valoarea totală a capitalizării ar putea ajunge la 15-20% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăşi Cehia şi Ungaria din acest punct de vedere”, a afirmat Anghel.
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la 20,4 miliarde de euro săptămâna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani, după listarea Digi Communications (simbol bursier DIGI).
Directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat recent că listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ar fi un miracol, în condiţiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces, iar un consiliu permanent ar urma să fie numit probabil până la finalul anului.
Listarea Digi este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acţiune, la acest preţ, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).
Anterior, recordul era deţinut de MedLife, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România, care a reuşit anul trecut să strângă din piaţă 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitori.