În primul trimestru din acest an economiile Poloniei şi Ungariei au înregistrat creşteri de 4% şi, respectiv, 4,1% iar sistemul bancar ungar este în grafic pentru a avea un an cu rezultate record, în urma majorării semnificative a creditelor ipotecare acordate.
Îmbunătăţirea mediului operaţional a ajutat creditorii afectaţi de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante să-şi cureţe bilanţurile şi să-şi majoreze profitabilitatea.
‘Băncile devin acum din ce în ce mai bogate şi şansele de consolidare vor fi mai reduse în aceste condiţii economice favorabile’, a afirmat Marton Nagy, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei, la un summit dedicat investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, organizat de Reuters.
Dar există câteva tranzacţii în aşteptare.
Conform surselor care au dorit să-şi păstreze anonimatul, OTP, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, şi grupul belgian KBC ar putea fi printre băncile care vor conduce activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) în regiune.
Deja un jucător dominant în Ungaria şi Bulgaria, OTP vrea să cumpere din România Banca Românească, subsidiară a National Bank of Greece (NBG), pe fondul retragerii creditorilor eleni din regiune.
Laszlo Wolf, adjunctul şefului OTP Bank, a declarat la summit că există oportunităţi de extindere în sudul Europei.
‘Evident ne uităm la calitatea bună a băncilor elene. Ratele scăzute ale dobânzilor au intensificat problema eficienţei’, a explicat oficialul OTP.
KBC, care deţine K&H, a treia mare bancă din Ungaria după active, a semnat anul trecut un acord de 610 milioane de euro pentru a achiziţiona United Bulgarian Bank de la National Bank of Greece. KBC vrea de asemenea să se extindă în Slovacia.
Brunon Bartkiewicz, şeful ING Bank Slaski, a cincea mare bancă din Polonia, nu a exclus cumpărarea altei instituţii financiare, dacă astfel va creşte performanţa Slaski.
Şeful fondului polonez de stat PFR, Pawel Borys, a declarat că PFR nu va mai achiziţiona bănci, după ce a cumpărat o participaţie de 12,8% în Pekao SA, a doua mare bancă din Polonia, de la UniCredit.
Cea mai mare tranzacţie bancară din regiune ar putea fi vânzarea băncii de stat Budapest Bank, pe care Guvernul premierului Viktor Orban a achiziţionat-o de la GE Capital, pentru 700 de milioane de euro. Tranzacţia ar crea sinergii pentru băncile deja prezente în Ungaria, cum ar fi KBC, sau grupul bancar austriac Erste Bank.
OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.