Cea mai mare parte a sumei este reprezentată acţiunile care nu au fost investite, evaluate la 29,4 milioane de dolari la închiderea şedinţei bursiere de miercuri, conform datelor Bloomberg. Acţiunile pot fi plasate până în 2020, majoritatea fiind legate de obiectivele de performanţă. De asemenea, Fields are dreptul la beneficii legate de pensie, în valoare de 17,5 milioane de dolari, plus opţiuni cu acţiuni pe termen lung, evaluate la 8,1 milioane de dolari, şi un bonus de aproximativ 2,1 milioane de dolari.
Fields, în vârstă de 56 de ani, a acceptat să demisioneze în 19 mai, fiind înlocuit cu Jim Hackett, şeful subsidiarei Ford Smart Mobility LLC subsidiary. Promovarea lui Hackett va fi însoţită de o compensaţie evaluată la 13,4 milioane de dolari.
Mark Fields, a câştigat anul trecut 18,8 milioane de dolari, reprezentând salariul, bonusul şi opţiuni cu acţiuni pe termen lung, o creştere de 19% faţă de 2015, se arată într-un document remis de producătorul auto către Autoritatea de Control a Pieţelor Financiare din SUA (SEC).
Incluzând valoarea pensiei şi alte compensaţii, Fields a obţinut anul trecut 22,1 milioane de dolari, în creştere faţă de 18,6 milioane de dolari în 2015.
Din iulie 2014, acţiunile Ford au scăzut la Bursa de la New York cu 37%, după ce producătorul auto american a avertizat că investiţiile în noile tehnologii (vehiculele autonome şi serviciile de mobilitate) vor reduce profiturile în 2016 şi 2017, înainte de a se redresa în 2018.
Săptămâna trecută, Ford a anunţat că se aşteaptă în 2017 la un profit înainte de taxe de nouă miliarde de dolari, ‘un rezultat care este mai mic decât în 2016 din cauza investiţiilor planificare în noile oportunităţi’. Analiştii se aşteptau ca Ford să înregistreze în 2017 un profit înainte de taxe de 9,2 miliarde de dolari, după un profit de 10,4 miliarde de dolari în 2016.
Scăderea profitului vine într-un moment în care Ford investeşte în noi oportunităţi precum vehiculele autonome şi intră pe segmente precum servicii de mobilitate. Obiectivul Ford vrea să lanseze un vehicul complet autonom, fără volan sau pedale, în 2021.
Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.