Presa europeană, alarmată de un proiect restrictiv al UE

Peste 30 de editori de presă europeni solicită revizuirea unui proiect de reglementare întocmit de Bruxelles referitor la datele personale, care le amenință - potrivit lor - modelul economic pe internet, într-o scrisoare deschisă în curs de apariție luni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 29 mai 2017, 06:08
Presa europeană, alarmată de un proiect restrictiv al UE

Acest proiect pe cale de a fi dezbătut, care are scopul de a înlocui actuala directivă „ePrivacy”, ar urma să permită fiecărui internaut să decidă încă de la prima sa conexiune nivelul de protecție pe care îl dorește pentru ansamblul site-urilor pe care le va vizita în continuare.

El nu ar decide deci decât o singură dată dacă acceptă sau nu așa-numitele „cookies”, acele fișiere invizibile care se grefează într-un calculator pentru a capta date personale, și nu site cu site.

Acest proiect îi „privează pe editorii de presă de capacitatea de a informa pe fiecare dintre cititori asupra motivelor pentru care îi este solicitat consimțământul, de a explica avantajele conținutului jurnalistic și ale marketingurilor personalizate, și să amintească importanța abonamentului și a publicității pentru modelul economic al unei prese de calitate”, își exprimă regretul cei 33 de editori semnatari ai acestei scrisori deschise.

„Privându-i pe editorii de presă de capacitatea de a propune publicități-țintă cititorilor lor, ePrivacy (noua versiune), favorizează reorientarea anunțurilor publicitare din presă spre platformele numerice dominante și diminuează deci investiția posibilă într-un jurnalism de calitate”, continuă textul, care își exprimă regretul de asemenea pentru „o concentrare de date numerice ale cetățenilor europeni în posesia câtorva întreprinderi mondiale”.

„Presa nu a avut niciodată atâți cititori datorită dezvoltărilor sale numerice. Aceste performanțe nu vor permite dezvoltarea unui model economic al presei digitale decât cu condiția ca editorii să-și poată cunoaște cititorii și să dezvolte o relație directă cu ei”, informează într-un comunicat difuzat duminică Sindicatul francez al presei cotidiene naționale (SPQN), aflat la inițiativa acestei scrisori adresate Parlamentului European și Consiliului UE.

„Primirea datelor cu caracter anonim permite redacțiilor să cunoască mai bine centrele de interes editorial ale fiecărui cititor și să dezvolte oferte cu conținuturi adaptate”, explică SPQN.

„El este esențial, de asemenea, ca internauților să li se adreseze publicități-țintă, deci utile și acceptate”, continuă sindicatul.

„Iată deci pentru ce presa europeană consideră indispensabil, pentru a-și putea îndeplini mai bine rolul său de informare, ca ‘ePrivacy’ să fie revizuit profund’, conchide SPQN.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...