Potrivit ARPIM, diferenţa dintre bugetul alocat medicamentelor şi nevoile reale de tratament ale pacienţilor români a depăşit 1 miliard de lei în anul 2016, sumă ‘suportată integral’ de companiile farmaceutice prin plata taxei clawback.
‘În contextul în care, la nivel global, se marchează Ziua Împotriva Tutunului, atragem atenţia autorităţilor că redirecţionarea parţială a taxei de viciu înspre bugetul medicamentelor poate fi o soluţie pentru a acoperi o mai mare parte din nevoile de tratament ale pacienţilor români. (…) Taxa pe viciu a fost introdusă în anul 2006 şi contribuţiile s-au constituit în venituri pentru Ministerul Sănătăţii. Propunem o regândire a modalităţii de alocare a acestor venituri, conform cu nevoile reale ale pacienţilor români’, a declarat directorul Relaţii Externe al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Liviu Popescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Popescu a afirmat că taxa clawback, deşi cea mai bine colectată taxă din România, trebuie privită din perspectiva impactului pe care îl are asupra asigurării nevoilor de tratament în cazul pacienţilor români.
‘Suntem încrezători că în scurt timp România va implementa un mecanism de calcul al suprataxării predictibil, transparent, care să fie în beneficiul pacienţilor români’, a adăugat Liviu Popescu.