Rezervele valutare se situau, la finalul lunii aprilie, la 35,96 miliarde euro.
În cursul lunii mai au intrat 541 milioane euro, provenind din „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele”.
Pe de altă parte, au fost înregistrate ieşiri de 1,018 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.
În 5 mai, consiliul de administraţie al BNR a luat prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 10% la 8%. Decizia s-a aplicat din 24 mai.
„Menţionăm că 24 mai – 23 iunie 2017 este perioada de aplicare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 10 la sută la 8 la sută”, a precizat BNR.
Decizia a avut ca efect eliberarera către bănci a unei sume totale de circa 500 milioane euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,861 miliarde euro la 3,769 miliarde euro, ca urmare a scăderii preţurilor internaţionale.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au scăzut la 39,252 miliarde euro la finalul lunii mai, de la 39,821 miliarde euro în aprilie.
Plăţile scadente în luna iunie în contul datoriei publice denominate în valută însumează 222 milioane euro.