Rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna mai la 0,6%. Fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ faţă de aprilie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în luna mai la nivelul de 0,6%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut semnificativ faţă de aprilie, odată cu apariţia pe piaţă a legumelor şi fructelor din noua recoltă, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - lun, 12 iun. 2017, 06:56
Rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna mai la 0,6%. Fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ faţă de aprilie

În aprilie, rata anuală a inflaţiei a fost tot de 0,6%, scrie News.ro.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna mai, în medie, cu 0,28% comparativ cu luna aprilie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult în luna mai, cu 0,61%, în medie, faţă de luna aprilie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%.

Comparativ cu mai 2016, preţurile alimentelor au crescut în a cinea lună a acestui an cu 2,61%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,23%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,26%.

Mai 2017 este a cinea lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi a cincea lună la rând în care valoarea inflaţiei anuale a revenit în teritoriu pozitiv, după 19 luni de valori negative. .

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna aprilie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a cincea lună a acestui an, la cartofi (8,8%), transport aerian (7,6%), citrice (5,9%). şi fructe proaspete (3,8%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în luna mai la ouă (-2,2%) şi servicii poştale (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%%, iar serviciile – 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...