2016 a fost un an bun pentru afacerile celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România, fie ei investitori autohtoni sau străini, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza topului celor mai mari latifundiari în funcţie de mărimea suprafeţei solicitate la plată, realizat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Cele mai mari suprafeţe de teren nu au garantat însă şi cele mai mari cifre de afaceri, astfel că cel mai mare business în producţia de cereale este deţinut de mai mulţi investitori libanezi, printre care Jihad El Khalil, care controlează grupul de firme Maria din Călăraşi, compus din trei firme cu acelaşi domeniu de activitate – cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Este vorba despre SC Maria Trading SRL (locul şase în topul APIA al celor mai mari exploataţii de teren), Maria Group SRL și Agro Chirnogi SA (locul 10 în topul APIA) care au raportat împreună o cifră de afaceri netă de 1,2 miliarde de lei şi care exploatează în jur de 25.000 de hectare.
Dintre cele trei companii, cel mai bine a performat, conform datelor MFP, Agro Chirnogi SA. Aceasta deţine în exploatare aproximativ 9.770 de hectare, dar şi moară de grâu şi silozuri şi a înregistrat o cifră de afaceri netă de peste 960 de milioane de lei, cu aproximativ 70% mai mult comparativ cu anul anterior. De asemenea, profitul companiei a crescut şi el exponenţial, de la aproximativ 440.000 de lei la peste 12 milioane de lei.
SC Maria Trading SRL a terminat 2016 cu afaceri nete de aproximativ 245 de milioane de lei, cu 6% peste nivelul anului anterior, în timp ce Maria Group SRL a înregistrat afaceri de 29,2 milioane de lei şi un profit net de 7,5 milioane de lei.
Agricost SRL, companie controlată de omul de afaceri Constantin Duluţe, cel care are în arendă de la Agenţia Domeniului Statului aproximativ 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei are al doilea cel mai mare business. În 2016, societatea acestuia a înregistrat o cifră de afaceri netă de peste 387,2 milioane de lei, cu 6% mai mult faţă de anul trecut, în timp ce profitul a urcat cu 12%, până la peste 71 de milioane de lei.
Urmează Comcereal SA Vaslui, una dintre companiile ce fac parte din grupul Racova creat de omul de afaceri Adrian Porumboiu şi preluat ulterior de grupul TransOil, care a raportat afaceri nete de aproximativ 170 de milioane de lei, cu 59,6% mai mult decât în 2015 şi un profit net de peste 2,7 milioane de lei. Din grupul Racova mai fac parte SC Agrocomplex Bârlad SA, pentru care nu sunt disponibile rezultatele financiare aferente lui 2016, dar care a înregistrat în 2015 afaceri de 40,9 milioane de lei şi SC R-Agro Falciu SA, un business de 18,5 milioane de lei în 2015, dar pentru care nu sunt disponibile cifrele aferente lui 2016. Cele trei societăţi din grup exploatează în total în jur de 54.000 de hectare de teren arabil.