CNIPMMR: Mediul de afaceri nu a fost consultat de ministerul de resort privind proiectul de înfiinţare a nouă agenţii pentru IMM-uri

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului, nu a consultat mediul de afaceri legat de acest proiect, a declarat luni Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţionalal Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta spune că proiectul, deşi este binevenit, nu prezintă soluţii pentru anumite probleme, iar reprezentanţii mediului de afaceri care vor să se implice în promovarea exportului nu sunt menţionaţi, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 12 iun. 2017, 10:48
CNIPMMR: Mediul de afaceri nu a fost consultat de ministerul de resort privind proiectul de înfiinţare a nouă agenţii pentru IMM-uri

”Din documentele transmise de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se constată că proiectul de OUG nu a fost dezbătut în cadrul Consiliului Consultativ pentru IMM-uri. Reprezentanţii mediului de afaceri nu au fost consultaţi, proiectul fiind discutat doar cu reprezentanţii salariaţiilor din oficiile teritoriale, reprezentanţii sindicatelor, ministerului muncii şi ai dialogului social”, a spus Jianu.

Guvernul propune înfiintarea a nouă agenţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului prin preluarea personalului celor opt oficii teritoriale pentru pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie, dar şi înfiinţarea unei noi agenţii pentru zona Bucureşti –Ilfov, scrie News.ro.

”Deşi intenţia este de a se crea o structură care pe lângă implementarea programelor destinate IMM-urilor să promoveze investiţiile la nivel regional şi exporturile, din cuprinsul notei de fundamentare reiese că principalele motive pentru care se înfiinţează agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului sunt reprezentate de implementarea programului „Romania start-up nation” şi rezolvarea problemelor salariale ale personalui angajat din oficiile teritoriale”, a menţionat Jianu.

În acelaşi timp, din analiza proiectului de OUG nu rezultă modalitatea în care aceste noi agenţii se vor implica în procesul de atregere de investiţii şi promovare a exportului din regiunile pe care le reprezintă, consideră reprezentanţii CNIPMMR.

Reprezentanţii consiliului spun totodată că trebuie stabilite ţinte clare de atins de către funcţionarii cu atribuţii în domeniul atregerii de investiţii şi promovare a exporturilor, astfel ”acestă activitate va fi una formală”.

Conducerea CNIPMMR arată şi că există o serie de necorelări între expunerea de motive şi textul proiectului de OUG.

”În cadrul proiectului de OUG se prevede că ‚personalul fiecărei agenţii este format din funcţionari publici şi personal contractual’, în schimb în nota de fundamentare se dispune că personalul va fi alcătuit din funcţionari publici, prin transformarea posturilor de natură contractuală în funcţii publice”,a precizat CNIPMMR.

Mai mult, în proiectul de OUG se prevede că numărul maxim de posturi aprobat pentru fiecare agenţie este de 26 de posturi finanţate integral de la bugetul de stat, în timp ce în nota de fundamentare se menţionează „stabilirea numărului de posturi din cadrul agenţiilor la minimum 26 posturi pentru fiecare agenţie”.

”Proiectul de OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului, rezolvă unele dintre problemele cu care se confruntă Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în schimb alte probleme nu primesc nicio soluţie, partenerii sociali şi reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să se implice activ în promovarea exportului şi atragerii de investiţii, nefiind menţionaţi”, punctează reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri.

De asemenea, reprezentanţii CNIPMMR au vorbit în cadrul conferinţei şi de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind „Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Ivest România”, care are ca scop sprijinirea accesului la finanţare a IMM-urilor, prin acordarea de garanţii de stat parţiale (50% din creditele pentru investiţii şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 80% pentru centrele de agrement).

Programul este conceput a fi multianual, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanţiilor de stat.

”Programul IMM Invest România este în general o măsură pozitivă, care va contribui la creşterea accesului IMM la credite bancare, în contextul limitărilor existente. 80% din IMM-uri nu au beneficiat niciodată de un credit bancar, rata celor care au obţinut finanţări de 15,3%, fiind în scădere raportat la anul 2014, potrivit BNR”, arată CNIPMMR.

Ei spun că, raportat la impactul financiar şi la numărul estimat de 806 beneficiari, pentru perioada 2017-2020, programul nu va putea rezolva decât un număr foarte mic de solicitări, problema accesului foarte redus la credite bancare nefiind rezolvată.

”Este necesară adoptarea de măsuri suplimentare (legislative, administrative, bugetare) pentru creşterea accesului IMM la finantare, inclusiv creşterea bugetului programului pentru ca impactul să fie corespunzător”, a menţionat patronatul.

Mai mult, deşi în nota de fundamentare se vorbeşte şi despre creşterea absorbţiei fondurilor structurale, garanţiile prevăzute sunt exclusiv pentru investiţii/linie de credit, fără a fi prevăzute condiţii specifice pentru implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

CNIPMMR consideră că microintreprinderile care au nevoie de finanţare nu vor putea să primească garanţii pentru creditele bancare în cadrul programului.

Te-ar mai putea interesa și
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală să funcționeaze structuri......
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele ...
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...