Fed a majorat rata dobânzii, pentru a treia oară în ultimele şase luni

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,00% şi 1,25% dobânda de politică monetară, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 15 iun. 2017, 06:18
Fed a majorat rata dobânzii, pentru a treia oară în ultimele şase luni

Este a treia majorare a costului creditului din ultimele şase luni, iar Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) şi-a menţinut estimările privind o nouă creştere a dobânzii în 2017 şi trei majorări în 2018.

„Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivelor economiei SUA par echilibrate, dar FOMC monitorizează strâns evoluţia inflaţiei”, se arată în comunicatul publicat în urma şedinţei Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală.

În ultimele săptămâni, Fed s-a confruntat cu semnale contradictorii de pe piaţa muncii. Potrivit datelor publicate recent de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a scăzut la 4,3% în mai, cel mai redus nivel din ultimii 16 ani. Cu toate acestea, inflaţia de bază a urcat doar la 1,5%, în timp ce ţinta de inflaţie a Fed este de 2%.

Recentele evoluţii economice au determinat Fed să-şi revizuiască estimările privind inflaţia la 1,7% până la sfârşitul acestui an, faţă de 1,9% în martie, în timp ce pentru 2018 şi 2019 a fost menţinută prognoza de 2%.

Previziunile privind creşterea economiei SUA în acest an au fost îmbunătăţire uşor, de la 2,1% la 2,2%, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,3% anul acesta şi la 4,2% anul viitor.

Ritmul de creştere al economiei americane în primul trimestru din 2017 a fost mai rapid decât s-a estimat iniţial, datorită investiţiilor şi cheltuielilor de consum.

Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii recent cea de a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-martie 2017, conform căreia cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere de 1,2% în ritm anual, în loc de un avans de 0,7% previzionat anterior. Totuşi, este cel mai slab ritm de creştere din primele trei luni din 2016 şi vine după un avans de 2,1% în trimestrul patru din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...