Luc Frieden: În nici un caz băncile nu vor putea avea aceleaşi drepturi după Brexit

Firmele de servicii financiare din Marea Britanie cu siguranţă nu vor putea să-şi desfăşoare afacerile ca de obicei în cadrul Uniunii Europene după Brexit, a afirmat vineri Luc Frieden, fostul ministru de Finanţe al Luxemburgului, într-un interviu acordat CNBC.
Economica.net - vin, 16 iun. 2017, 08:08
Luc Frieden: În nici un caz băncile nu vor putea avea aceleaşi drepturi după Brexit

‘Avem nevoie de un parteneriat solid cu Marea Britanie, este vecina noastră şi va rămâne un centru important de servicii financiare. Dar în acelaşi timp, ‘afară’ nu este ‘înăuntru’ şi, prin urmare, cred că Regatul Unit trebuie să ştie că nu va mai beneficia de drepturile de paşaport pe care le are în prezent’, a explicat Luc Frieden, care a deţinut diverse portofolii în Guvernul din Luxemburg.

‘Deci cu aceste două elemente de bază, cred că poate fi încheiat un acord, dar va fi foarte dificil şi va necesita mult timp’, a adăugat oficialul, precizând că perioada de 18 luni rămasă pentru finalizarea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar este complet nerealistă.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip ‘paşaport’, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Luc Frieden a dat ca exemplu situaţia Elveţiei când a afirmat că Regatul Unit nu-şi va putea păstra beneficiile.

‘Cred că în nici un caz Marea Britanie nu va putea obţine aceste drepturi în viitor. Uitaţi-vă la Elveţia. Ei au cerut întotdeauna asta dar nu au obţinut-o niciodată’, a declarat oficialul luxemburghez.

‘În aceste negocieri trebuie să ţinem întotdeauna minte că Elveţia este un partener şi un prieten. Deci aceste negocieri – Brexit – şi negocierile în desfăşurare cu Elveţia trebuie avute în vedere şi dezvoltate în paralel’, a explicat Frieden.

Alternativa la sistemul de tip ‘paşaport’ include ‘regimul pentru a treia ţară’ (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.

Şi premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile şi instituţiile financiare cu reglementări mai relaxate şi impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obţinerii unui acord comercial.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...