„Redresarea din zona euro se întăreşte şi devine mai extinsă. Ar trebui să fie noi angajamente de finalizare a uniunii bancare, de avans al uniunii pieţelor de capital şi de creare a unei capcităţi fiscale comune”, se arată într-un comunicat al FMI.
Totuşi, instituţia avertizează că aşteptările de inflaţie rămân scăzute, inflaţia core (care exclude preţurile alimentelor şi energiei n.r.) fiind mult sub nivelul dorit”.
FMI mai consideră că statele ale căror economii funcţionează la capacitate ar trebui să accepte o inflaţie de peste 2% o lungă perioadă de timp.
După ani de zile de suplimentare a lichidităţilor şi dobânzi negative, BCE a reuşit să stimuleze creşterea economică, dar nu şi să aducă inflaţia la nivelul dorit de aproape 2%.
În evaluarea zonei euro, FMI afirmă că unele state cu datorii mari din regiune ar putea să înregistreze creşterea spread-ului obligaţiunilor suverane, atunci când măsurile de stimulare vor fi restrânse.
FMI a mai avertizat în privinţa riscurilor provocate de incertitudinile din comerţul mondial, Brexit şi geopolitică, dar şi de slăbiciunile structurale profunde şi dezechilibrele din zona euro.