BCE cere băncilor să raporteze toate incidentele cibernetice majore

Banca Centrală Europeană va solicita instituţiilor financiare pe care le supraveghează să raporteze toate incidentele cibernetice majore, începând din această vară, pe fondul sporirii preocupărilor pentru securitatea IT, a declarat luni Sabine Lautenschlaeger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 iun. 2017, 10:48
BCE cere băncilor să raporteze toate incidentele cibernetice majore

‘Am realizat o fază pilot în 2016, care a avut succes. Şi acum implementăm soluţii pe termen lung pentru toate acele bănci pe care le supervizăm direct’, a explicat Lautenschlaeger.

‘Din această vară, băncile vor trebui să raporteze toate incidentele cibernetice majore, ceea ce ne va ajuta să apreciem mult mai obiectiv cât de multe incidente există şi cum evoluează ameninţările cibernetice’, a adăugat oficialul BCE.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană ia în considerare testarea metodelor de apărare ale băncilor împotriva atacurilor cibernetice, deoarece industria devine din ce în ce mai vulnerabilă la hackeri.

În ultimii ani a crescut numărul şi complexitatea atacurilor cibernetice împotriva băncilor iar infractorii găsesc noi metode, pe lângă obţinerea ilicită a datelor conturilor online ale clienţilor.

Autorităţile globale de reglementare au înăsprit cerinţele de securitate pentru bănci, din cauza atacurilor cibernetice, şi în unele state sistemele de securitate ale creditorilor sunt verificate.

Dar complexitatea atacurilor este în creştere, arată datele SWIFT, sistemul de plăţi bancare internaţionale.

Băncile ‘nu reuşesc să-şi demonstreze capacitatea de a face faţă creşterii ameninţării din partea celor care obţin acces neautorizat la sistemele şi datele lor cheie’, a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Următorul pas al autorităţilor europene de reglementare în vederea întăririi securităţii ar putea fi un test de stres desfăşurat la nivelul UE.

Comisia Europeană evaluează noi iniţiative menite să contracareze atacurilor cibernetice, a declarat un oficial al CE pentru Reuters.

Autoritatea Bancară Europeană, care derulează testele de stres din rândul principalelor bănci din Europa, ar urma să anunţa detaliile următorului exerciţiu, planificat pentru mijlocul lui 2018.

Un oficial EBA a declarat că securitatea cibernetică este pe agenda instituţiei dar încă nu a fost luată nici o decizie privind posibile teste de stres. Preşedintele EBA, Andrea Enria, a cerut statelor membre ale UE să testeze metodele de apărare ale băncilor împotriva atacurilor cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...