‘Însărcinatul cu afaceri elveţian a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a i se prezenta un protest ferm din partea Republicii Islamice Iran faţă de declaraţiile secretarului de stat american (…) contrar normelor internaţionale şi Cartei ONU’, a declarat Bahram Ghassemi, purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, citat marţi de mass-media de la Teheran.
Săptămâna trecută, Rex Tillerson a afirmat că politica americană faţă de Iran este ‘de a diminua hegemonia sa (în Orientul Mijlociu), a descuraja capacitatea sa de a dezvolta arme nucleare şi de a sprijini elemente din interiorul Iranului pentru o tranziţie paşnică’ a regimului.
Tillerson a făcut aceste declaraţii în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor.
Iranul a trimis de asemenea o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a protesta faţă de aceste declaraţii, a anunţat agenţia de presă iraniană Isna.
SUA şi Iranul nu au relaţii diplomatice din 1980, aminteşte AFP.
Procesul de încălzire a relaţiilor iniţiat de fostul preşedinte american Barack Obama, care a favorizat încheierea unui acord privind dosarul nuclear al Iranului în 2015, a fost stopat de către succesorul său Donald Trump.
Acesta din urmă a promis de mai multe ori în campania electorală ‘să rupă’ acest acord, situându-se de partea Arabiei Saudite sunnite, marele rival regional al Iranului şiit.
Senatul american tocmai a votat cu o majoritate covârşitoare o lege vizând adoptarea de noi sancţiuni împotriva Iranului, în special din cauza ‘sprijinului său pentru terorismul internaţional’ şi programul său de rachete balistice.