1.329 de nereguli identificate în privinţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie – ANPIS

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a identificat, în urma verificărilor derulate în cadrul campaniei 'Controlul bazat pe evaluarea riscurilor în vederea constituirii profilului de risc pentru programul indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de creştere' nereguli la 1.329 de beneficiari, cele mai multe fiind identificate la agenţiile din Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa, conform datelor publicate de ANPIS.
Economica.net - mie, 21 iun. 2017, 09:18
1.329 de nereguli identificate în privinţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie - ANPIS

În cadrul campaniei au fost verificaţi, în total, 10.047 de beneficiari, din care 6.842 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului (ICC) şi 3.205 beneficiari de stimulent de inserţie (SI).

Raportat la numărul total de beneficiari de ICC aflaţi în plată în luna august 2016 (142.426) eşantionul verificat reprezintă 4,8%, iar din totalul de 40.465 de beneficiari de SI aflaţi în plată în aceeaşi perioadă, a fost verificat un procent de 7,92%.

În cazul a 1.329 de beneficiari au fost identificate nereguli, din care 456 de beneficiari de îndemnizaţie pentru creşterea copilului (34,31%) şi 873 de beneficiari de stimulent de inserţie (65,68%).

Pentru colectarea neregulilor constatate au fost dispuse 2.568 de măsuri. Au fost încetate 321 de dosare şi suspendate 327 de dosare, ceea ce reprezintă un procent de 48,76% din totalul dosarelor cu nereguli. Pentru 963 de persoane au fost emise decizii de debit, în cuantum total de 5.177.572 de lei.

‘Pentru nerespectarea de către beneficiari a obligaţiei de a anunţa orice modificare intervenită în situaţia lor, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia, inspectorii sociali au sancţionat cu amendă 33 de beneficiari, cuantumul total al amenzilor fiind de 16.500 de lei, iar cu avertisment, 50 de beneficiari’, se menţionează în raportul publicat de ANPIS

În 6 cazuri au fost sesizate alte instituţii şi anume în două cazuri au fost sesizate organele de urmărire penală, pentru 3 beneficiari a fost sesizată inspecţia fiscală, iar într-un caz a fost sesizat ITM.

Conform sursei citate, gradul de conformitate al indemnizaţiei pentru creşterea copilului în raport cu criteriile de eligibilitate, pentru eşantionul verificat, este de 93,33%, ceea ce denotă un nivel relativ crescut de eroare/fraudă, respectiv 6,67%. În ceea ce priveşte stimulentul de inserţie, se constată că gradul de conformitate pentru eşantionul verificat este de 72,63%, ceea ce denotă un nivel crescut de eroare/fraudă, respectiv 27,37%.

În ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului, din numărul total de 6.842 de beneficiari trimişi spre verificare, a fost soluţionată situaţia unui număr de 6.836 de beneficiari, ceea ce reprezintă un procent de 99,91% din eşantionul total transmis spre verificare.

Din cele 6.836 de persoane a căror situaţie a fost verificată şi soluţionată, în 725 de situaţii au fost identificate nereguli, ceea ce reprezintă un procent de 10,6% din totalul cazurilor soluţionate.

Referitor la cele 725 de nereguli identificate, 269 de nereguli au fost identificate şi corectate de către agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială anterior controlului, ceea ce reprezintă 3,93% din totalul verificat şi soluţionat, iar 456 au fost identificate de către inspectorii sociali în cadrul campaniei de control, ceea ce reprezintă 6,67% din totalul verificat şi soluţionat.

În ceea ce priveşte stimulentul de creştere (SI), din numărul total de 3.205 beneficiari transmişi spre verificare, a fost verificată şi soluţionată situaţia unui număr de 3.190 de beneficiari, ceea ce reprezintă un procent de 99,53% din eşantionul total transmis spre verificare.

Din cele 3.190 de persoane verificate şi a căror situaţie a fost soluţionată, în 971 de situaţii au fost identificate nereguli, ceea ce reprezintă un procent de 30,43% din totalul cazurilor soluţionate.

Din cele 971 de nereguli identificate, 98 de nereguli au fost identificate şi corectate de către agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială anterior controlului, ceea ce reprezintă 3,07% din totalul verificat şi soluţionat, iar 873 au fost identificate de către inspectorii sociali în cadrul campaniei de control, ceea ce reprezintă 27,37% din totalul verificat şi soluţionat.

De asemenea, conform datelor prezentate de Ministerul Muncii, reiese că cele mai multe nereguli au fost sesizate în judeţele Giurgiu (71), Călăraşi (62) şi Constanţa (60), iar la polul opus, Vaslui (7) , Gorj (3), iar la Sălaj nu a fost sesizat niciun caz.

Campania de control s-a derulat în teren în perioada 29 decembrie 2016 – 20 februarie 2017, raportarea rezultatelor realizându-se până la data de 28 februarie 2017.

Raportul profilului de risc are ca scop eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţirea activităţii privind modul de stabilire şi acordare a beneficiilor de asistenţă socială.

Te-ar mai putea interesa și
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de 70 MW de la Satu Mare. Centrala fotovoltaică va începe să livreze energie......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Au fost efectuate primele probe de iluminat pe lotul 1 Dumbrava - Mizil, semn că lucrările se apropie de final și pe acest ...
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile ...
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale ...