Tichetele de vacanţă pentru bugetari vor fi acordate în 2017 sau în 2018, în funcţie de disponibilităţile financiare

Voucherele de vacanţă vor fi acordate în sistemul public fie în 2017, fie în 2018, de către fiecare ordonator de credit, în funcţie de solicitările angajaţilor, dar şi de disponibilităţile financiare ale instituţiei pentru acest an, se menţionează în Programul de Guvernare 2017-2020, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Valoarea unui tichet va fi de 1.450 de lei.
Economica.net - joi, 29 iun. 2017, 11:38
Tichetele de vacanţă pentru bugetari vor fi acordate în 2017 sau în 2018, în funcţie de disponibilităţile financiare

‘Toţi salariaţii din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanţă în valoare de 1,450 lei valabil până la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie în 2018 de fiecare ordonator de credit în funcţie de solicitările angajaţilor, dar şi de disponibilităţile financiare ale instituţiei pentru 2017. Bugetele instituţiilor publice vor cuprinde obligatoriu, începând cu 2018, alocări financiare pentru dotarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru cei aflaţi în slujba statului’, se menţionează în document.

De asemenea, la capitolul dedicat domeniului Turismului se precizează la punctul 11 al măsurilor constituirea unor instrumente în turism care să permită asigurarea contravalorii serviciilor contractate de către turişti cu agenţiile de turism.

‘Garantarea contravalorii serviciilor plătite de turişti către sau la agenţiile de turism prin cel puţin următoarele instrumente de garantare: asigurare, garanţii bancare, contul fiduciar, fond de garantare’, notează sursa citată. Măsura are termen de aplicabilitate anul 2017, iar ţinta urmărită este prevenirea efectelor negative asupra cetăţeanului urmare a intrării în insolvenţă a agenţiilor de turism. Din punct de vedere al impactului financiar, măsura nu implică cheltuieli bugetare, conform Programului de Guvernare.

La începutul lunii iunie, ministrul Turismului, Mircea Dobre, declara pentru AGERPRES că tichetele de vacanţă se vor acorda, în acest an, pe suport tipărit sau în format electronic, după rectificarea bugetară care va avea loc la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august, iar instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli.

În acelaşi context, ministrul a precizat că, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă se va schimba.

‘Anul acesta, voucherele de vacanţă se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. După această rectificare bugetară toate instituţiile publice centrale şi companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanţă, în funcţie de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au aşa ceva sau reprezentanţii salariaţilor. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern. Toată lumea să stea liniştită că aceste vouchere de vacanţă se dau exact cum s-a promis în Programul de guvernare. La momentul actual, nicio instituţie nu şi-a bugetat acest vouchere. În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea – instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat – va trebui să prevadă în bugetul propriu şi abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanţă’, a afirmat Dobre.

Ministrul Turismului a subliniat, totodată, că în cuantumul voucherului de vacanţă va fi de 1.450 şi va fi împărţit în valori nominale în multiplu de 10 lei până la 100 lei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanţă, postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Turismului, arată că impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

În acelaşi timp, modificările şi completările aduse OUG nr.8/2009 ar urma să aibă un impact direct şi efectiv în economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar.

De asemenea, se estimează creşterea semnificativă a contribuţiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situează, la ora actuală, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

În ceea ce priveşte contravenţiile suportate de către cei care nu respectă prevederile legale prevăzute în OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare şi completare precizează că acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul tichetului se va sancţiona cu 4 până la 7 puncte de amendă.

Un punct de amendă este echivalent cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată (1.450 lei) stabilit, în condiţiile legii.

Pe de altă parte, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-14 puncte amendă şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare decât preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

În plus, se va sancţiona cu 7-14 puncte de amendă următoarele situaţii: fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă, comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi, emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale şi emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în textul legii.

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...