PwC: România trebuie să caute să prelungească viaţa activă a persoanelor de vârsta a treia

România trebuie să caute să prelungească viaţa activă a persoanelor de vârsta a treia pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei şi, astfel, pentru menţinerea viabilităţii sistemului de pensii.
Economica.net - mar, 04 iul. 2017, 08:02
PwC: România trebuie să caute să prelungească viaţa activă a persoanelor de vârsta a treia

„Pentru România, o ţară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populaţiei, identificarea modalităţilor de a menţine pentru o perioadă mai lungă de timp în viaţa activă profesional persoanele vârstnice va deveni un factor crucial pentru păstrarea viabilităţii sistemului public de pensii. Trebuie să fim mai inovativi în privinţa modului în care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici şi pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă şi opţiuni de pensionare parţială”, a scris  într-un comunicat, Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Țările membre ale OCDE ar putea înregistra o creştere de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă țară din UE în această privinţă, potrivit unui studiu al economiştilor PwC.

Indicele „Golden Age” calculat de PwC reprezintă o medie ponderată a unei serii de indicatori – printre care ocuparea forței de muncă, veniturile și participarea în programe de formare – care reflectă impactul pe piața forței de muncă al angajaților cu vârste de peste 55 de ani în 34 de țări OCDE.

Creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între țări, de la aproximativ 1% în Coreea și 2% în Japonia, până la aproximativ 16% în Grecia. Alte țări care se situează la coada clasamentului ar putea obține, de asemenea, câștiguri mari, cum ar fi Belgia (13%) și Slovenia (12%). Având în vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potențial de câștig în termeni absoluți, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).

„Între 2015 și 2035, numărul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani în țările cu venituri mari (din cadrul OCDE) va crește cu aproape 50%, până la aproximativ 538 de milioane. Este o veste îmbucurătoare că trăim mai mult, însă îmbătrânirea rapidă a populației exercită o presiune financiară semnificativă asupra sistemului de sănătate și de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, considerăm că angajaților de vârsta a treia ar trebui să li se permită și chiar să fie încurajați să rămână în activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumpărare și ar conduce la creşterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite si taxe”, a a adăugat Ionuţ Simion.

Te-ar mai putea interesa și
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment....
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,1 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Ajutorul de stat de aproape 100 mil. euro pentru fabrica Nokian Tyers de la Oradea a fost aprobat de Guvern
Ajutorul de stat de aproape 100 mil. euro pentru fabrica Nokian Tyers de la Oradea a fost aprobat de Guvern
Fabrica de anvelope pentru autoturisme de la Oradea, dezvoltată de Nokian Tyres, va beneficia de un ajutor de stat de aproape ...
Criză politică în Germania – Preşedintele Steinmeier se declară pregătit să dizolve parlamentul, dar cere „raţiune şi responsabilitate”
Criză politică în Germania – Preşedintele Steinmeier se declară pregătit să dizolve parlamentul, dar cere „raţiune ...
Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat joi pregătit să dizolve parlamentul şi să pregătească astfel ...