Gazprom Neft a achiziţionat o participaţie de 25,02% în proiectul Evrotek-Yugra, care este deţinut de Repsol şi are drepturi de licenţă şi explorare pentru şapte zăcăminte din vestul Siberiei, a anunţat Gazprom Neft.
Zăcământul, deţinut de Repsol, are rezerve recuperabile de 33,8 milioane de tone de ţiţei şi , va fi gestionat în comun de cele două companii. Gazprom Neft are posibilitatea majorării la 50% a participaţiei deţinute în proiect.
Tranzacţia reprezintă cel mai recent acord între companiile energetice ruseşti şi europene, în pofida sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Luna trecută, grupul austriac OMV şi compania rusă Gazprom Neft au anunţat că vor lucra împreună în sectorul energetic din Iran, conform unui memorandum de înţelegere.
‘Posibilele sfere preliminare ale cooperării includ analize, evaluări şi studii ale anumitor depozite situate în Iran, în cooperare cu National Iranian Oil Company (NIOC)’, se arată în comunicatul OMV.
OMV şi Gazprom lucrează împreună de cinci decenii şi şi-au adâncit cooperarea după ce în decembrie 2016, OMV şi Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).