Dezvoltatorul GTC investeşte 89 de milioane de euro în cel mai nou proiect de birouri din Bucureşti

După şapte ani în care nu a construit niciun proiect imobiliar pe piaţa locală, dezvoltatorul Globe Trade Center (GTC) se pregăteşte de un nou proiect de birouri. Compania a cumpărat recent un teren de 15.000 de mp din cele 6 ha deţinute de Bluehouse Capital în zona bulevardului Expoziţiei din Capitală. 
Andrada Ghira - joi, 06 iul. 2017, 21:06
Dezvoltatorul GTC investeşte 89 de milioane de euro în cel mai nou proiect de birouri din Bucureşti

După ce în ultimii ani a cumpărat mai multe clădiri de birouri în Bucureşti, dezvoltatorul GTC se pregăteşte de un nou proiect imobiliar, la şapte ani de la finalizarea complexului City Gate din zona Piaţa Presei din Bucureşti. 

Compania a cumpărat 1,5 ha pentru care a plătit 10,5 milioane de euro, potrivit datelor oficiale ale GTC, care vrea să construiască un proiect cu trei clădiri de birouri şi cu o suprafaţă închiriabilă de 46.000 de mp şi 920 de locuri de parcare. În total, cu tot cu achiziţia terenului, GTC va investi în noul proiect, numit City Rose Garden, 89 de milioane de euro.

Compania se aşteaptă la un randament investiţional de 10% şi la venituri nete operaţionale de 9 milioane de euro. Proiectul ar urma să fie finalizat în perioada 2019-2020 şi se află în etapa de planificare, alături de alte şapte proiecte imobiliare din Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi Polonia, în care GTC are în plan să investeacă 540 de milioane de euro. 

GTC are în prezent în dezvoltare cinci proiecte imobiliare în Polonia, Serbia şi Ungaria, cu o valoare totală a investiţiilor de 402 milioane de euro. 

Pe piaţa locală, GTC deţine patru clădiri de birouri. Cea mai recentă achiziţie a fost făcută recent. Compania a cumpărat cu 9 milioane de euro imobilul Cascade Office Building, care a făcut parte din portofoliul imperiului imobiliar al lui Dinu Patriciu. Anul trecut, compania a achiziţionat şi clădirile Premium Plaza şi Premium Point, pentru 32 de milioane de euro. Din portofoliul GTC în România mai face parte şi proeictul City Gate de la Piaţa Presei. 

Compania a mai dezvoltat pe piaţa locală proiectele rezidenţiale Rose Garden, vândut, şi Felicity, preluat de o divizie a UniCredit Bank, şi şi-a curăţat portofoliul de active care genrau pierderi. Este vorba de vânzarea mallurilor Galleria. În toamna anului trecut, GTC a vândut şi ultimul mall construit în România sub brandul Galleria, cel de la Arad. 

La sfârşitul lui 2015, GTC a cumpărat partea Bluehouse Capital din proiectul City Gate pentru 18 milioane de euro şi a devenit astfel unicul proprietar al clădirilor. De asemenea, GTC a renunţat anul acesta la parteneriatul cu omul de afaceri George Copos, care prevedea construcţia unui turn de birouri, tot în zona Piaţa Presei. 

Anul trecut, GTC s-a listat pe Bursa de la Johannesburg. Compania, care deține și dezvoltă proprietăți comerciale în Polonia și în orașele din întreaga Europa Centrală şi Europa de Est, inclusiv România, este prima companie poloneză care se listează pe Bursa din Africa de Sud. În prezent, GTC are un portofoliu cu 35 de proprietăţi comerciale cu o valoare de 1,7 miliarde de euro. 

Cel mai mare acţionar al GTC este fondul american Lone Star Funds. Participaţii mai mici deţin mai multe companii de asigurări, printre care polonezii de la PZU, dar şi Aviva, Allianz, Aegon şi Generalli, prin subsidiarele poloneze. 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...