Referitor la climat, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice, şi de izolarea ţării în această chestiune: toate celelalte ţări consideră, în textul declaraţiei, că acest acord este ”ireversibil”.
În acelaşi timp, SUA lui Donald Trump obţin un cec în alb din partea G-20 pentru a duce o politică divergentă. În textul declaraţiei, spun că vor ajuta alte ţări din lume ”să aibă acces şi să utilizeze energii fosile”.
Aceasta este o politică larg contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puţin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod ”mai curat”.
Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-şi vinde gazele de şist, notează AFP. SUA au încercat îndeosebi să atragă ţări din Europa de Est, care caută să-şi reducă dependenţa energetică de Rusia, cu vânzarea de gaz lichefiat american.
Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe ţări de tem în legătură cu ”un efect de contagiere”.
În domeniul comercial, Trump provoacă de luni de zile preocupare în rândul principalilor săi parteneri în legătură cu veleităţile sale protecţioniste, cu sloganul său permanent ”America, mai întâi” şi cu ameninţările sale privind taxele vamale împotriva Chinei sau a Europei în domeniul oţelului sau al construcţiei de automobile.
La summitul G-20, SUA au acceptat în cele din urmă să adere, în declaraţia finală, la condamnarea ”protecţionismului”. Rolul de ”supraveghetor” al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, deseori criticat în trecut de către administraţia americană, este de asemenea acceptat.
Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale recunoaşte, pentru prima dată, dreptul ţărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la ”instrumente legitime de apărare comercială”