China: creştere economică de 6,9% în trimestrul al doilea din 2017, peste aşteptări

Economia chineză a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al anului, pe măsură ce producţia industrială şi consumul şi-au revenit, iar investiţiile au rămas la un nivel solid, însă analiştii se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere în restul anului pe măsură ce factorii de decizie vor încerca să reducă riscurile financiare, informează Reuters.
Economica.net - lun, 17 iul. 2017, 06:04
China: creştere economică de 6,9% în trimestrul al doilea din 2017, peste aşteptări

A doua economie a lumii a înregistrat un avans de 6,9% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, adică o creştere similară cu cea înregistrată în primul trimestru, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia chineză să înregistreze un avans de 6,8% în trimestrul aprilie-iunie 2017.

Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, ritmul de creştere înregistrat de economia chineză a accelerat la 1,7% în trimestrul al doilea de la 1,3% în primul trimestru, în linie cu estimările analiştilor.

‘Pe ansamblu, economia a continuat să înregistreze un progres constant în prima jumătate a anului, dar instabilitatea internaţională şi incertitudinile sunt în continuare relativ mari, iar pe plan intern continuă acumularea pe termen lung de dezechilibre structurale’, a informat Biroul Naţional de Statistică într-un comunicat.

Ritmul de creştere înregistrat de economia chineză în acest an a depăşit aşteptările graţie revenirii exporturilor şi menţinerii la un nivel solid a lucrărilor de construcţii, dar cu toate acestea mulţi analişti se aşteaptă ca a doua economie a lumii să încetinească în a doua jumătate anului pe măsură ce măsurile autorităţilor destinate controlării ritmului de creştere rapidă a preţului caselor şi acumulării datoriilor îşi vor face simţite efectele asupra economiei.

Guvernul de la Beijing şi-a propus pentru 2017 o ţintă de creştere economică de 6,5%, uşor mai mică decât avansul de 6,7% înregistrat în 2016, care a fost cel mai slab ritm de creştere economică înregistrat de China în ultimii 26 de ani. Ţinta de creştere mai modestă fixată pentru acest an de Beijing oferă, teoretic, mai mult spaţiu de manevră pentru reforme.

Te-ar mai putea interesa și
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat creșteri importante ale înmatriculărilor de astfel de vehicule....
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care proiectul de investiţii ,,Centrala electrică MASS Mintia" a fost decșarat proiect ...