Britanicii ‘nu doresc o ruptură brutală de pe o zi pe alta. Prin urmare, este necesar să existe o perioadă în care să evoluăm treptat de la situaţia actuală la o nouă relaţie pe termen lung’, a declarat ministrul la postul de radio BBC4.
‘Acest proces ar trebui să se încheie în momentul viitoarelor alegeri legislative (britanice), care vor avea loc în iunie 2022. Aceasta reprezintă o perioadă maximă de trei ani’ la trecerea concretizării Brexit-ului, ce urmează să înceapă în martie 2019, a adăugat Hammond.
La începutul acestei tranziţii, dispoziţiile care reglementează relaţia dintre UE şi Marea Britanie ar putea fi ‘extrem de similare’ cu cele din prezent. Acestea ar trebui apoi să ‘progreseze în mod regulat’, pentru a stabili standarde pentru relaţia viitoare, care se va baza pe un ‘nou tratat’.
Iniţial, mărfurile pot continua să treacă frontiera între UE şi Marea Britanie ‘într-o manieră comparabilă cu cea de acum’, speră ministrul. ‘Dorinţa noastră este de a putea continua schimburile comerciale’, subliniază el.
În ceea ce priveşte cetăţenii europeni, lor ‘li se va permite în continuare’ să călătorească peste Canalul Mânecii, dar ei vor trebui ‘să se înregistreze la autorităţi’. ‘Prin urmare, vom şti cine intră şi cine părăseşte teritoriul’, a spus el.
Controalele şi eventualele restricţii în domeniul imigraţiei nu vor fi aplicate imediat după Brexit, potrivit acestuia. ‘Nu este o chestiune de alegere politică, ci o problemă materială, trebuie să creăm numeroase noi infrastructuri’, a avertizat Hammond.
Aplicarea unei astfel de perioade de tranziţie nu a fost încă dezbătută cu Bruxelles-ul. Ministrul finanţelor, care pledează pentru o ieşire calmă din UE, estimează că un tratat nu poate fi încheiat înainte de termenul limită de martie 2019.
Negocierile cu privire la Brexit au început în iunie în trei probleme-cheie: viitoarele drepturi ale cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie, reglementarea financiară a separării şi chestiunea frontierei irlandeze.
Dar, potrivit afirmaţiilor de joi ale unor surse diplomatice europene, acestea ar putea fi amânate din lipsă de ‘claritate’ de partea britanică, ceea ce ar putea împiedica începerea discuţiilor asupra viitoarelor relaţii comerciale prevăzute iniţial pentru octombrie.