Autorităţile italiene au fost nevoite să ceară monitorizarea ţării de către FMI pentru a linişti temerile investitorilor şi ale guvernelor europene, în condiţiile creşterii costului împrumuturilor Italiei la un nivel periculos.
Noul guvern tehnocrat, condus de Mario Monti, economist respectat şi fost comisar european, a reuşit să reducă temerile privind angajamentul Italiei pentru susţinerea creşterii economice şi a reformelor.
„Italia şi FMI discută la nivel bilateral despre posibilitatea modificării mandatului iniţial de supraveghere sporită, astfel încât monitorizarea fiscală să aibă loc în cadrul procedurilor obişnuite ale Fondului”, a spus sursa.
Misiunea de monitorizare ar putea fi redusă la un mandat obişnuit de evaluare, potrivit regulamentului de funcţionare al Fondului, respectiv evaluarea obligatorie anuală efectuată în toate ţările membre.
Sursa a precizat că nu a fost luată încă o decizie.
Italia a devenit prima ţară din G7 care a cerut o misiune de supraveghere sporită din partea FMI, o procedură aplicată în mod normal statelor emergente.
Reprezentanţii Trezoreriei italiene au refuzat să comenteze, iar cei ai FMI nu au fost disponibili pentru comentarii.