Pentru a construi într-adevăr un istoric al şoferului este nevoie ca toate cele trei baze de date: asigurători, ASF şi Ministerul de Interne să comunice între ele. „Avem iniţiate multe discuţii la ora actuală care se vor transforma în demersuri ce ar trebui sa puna bazele unui istoric complet al şoferului, unde şi cum acesta a încălcat legislaţia. La ora actuală, accidentele mai grave sau mai uşoare există în istoricul şoferului, dar este nevoie de o bază de date care să se întrepătrundă cu cea a Ministerului de Interne astfel încât imaginea să fie completă şi pentru că această aplicaţie să poată funcţiona. Proiectul nu este unul uşor pentru că în paralel cu conectarea bazelor de date va trebui să identificăm modul în care amenzile şi gravitatea lor va impacta costul poliţei” a declarat Mădălin Roşu, preşedinte BAAR.
Inedit sau nu, autorităţile se gândesc că, pentru a păstra un nivel rezonabil al primelor RCA aferente automobilelor, interconectarea bazei de date CEDAM cu cea a Ministerului de Interne să creeze premizele unei noi viziuni asupra profilelor auto din România. „Vom face demersuri ca şi birou şi sperăm că şi autoritatea ne va sustine pe lângă Ministerul de Interne pentru a reuşi să facem conectarea cu ceea ce se numeşte istoricul de amenzi al şoferului . Este foarte important pentru noi ca piaţă să punctăm că putem ajunge la o scădere a primelor doar dacă reuşim să diminuam în primul rând frecvenţa daunelor şi implicit costul lor. Şi asta se poate face doar prin malusarea şoferilor cu un comportament agresiv în trafic. Legea RCA spune în momentul de faţă că asigurătorii pot lua în calcul şi istoricul şoferilor, istoric care se poate obţine doar personal, iar pe viitor ar trebui sa se realizeze electronic”, a declarat Mădălin Roşu, preşedinte BAAR.
Este una dintre propunerile BAAR care vizează micşorarea costului poliţei de asigurare în funcţie de cât de corect şi disciplinat este şoferul în trafic, si ar putea face parte dintr-o gamă mai largă de propuneri menite sa sprijine siguranţa rutieră.