În trimestrul doi din acest an, profitul net s-a situat la 837 de milioane de euro (988 milioane de dolari), faţă de 901 milioane de euro în perioada similară din 2016. Analiştii se aşteptau la un câştig de 675 de milioane de euro. Datele privind profitul net exclud injecţia de numerar de 3,5 miliarde de euro de la Guvern pentru preluarea activelor viabile ale celor două bănci veneţiene cu probleme – Veneto Banca şi Popolare di Vicenza.
Veniturile din tranzacţionare s-au ridicat la 365 de milioane de euro în perioada aprilie-iunie 2017, de la 226 de milioane de euro în primul trimestru din acest an.
La 30 iunie 2017, indicele de adecvare a capitalului se situa la 1%, unul dintre cele mai ridicate din Italia.
Rezultatele sunt în linie cu obiectivul Intesa de a plăti dividende în numerar de 3,4 miliarde de euro pe 2017, a anunţat marţi banca italiană.
Recent, Italia a început închiderea celor două bănci veneţiene într-o tranzacţie care ar putea costa statul până la 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), activele viabile urmând să ajungă la Intesa, cel mai mare grup bancar italian de retail.
Guvernul de la Roma va plăti Intesa 5,2 miliarde de euro (5,82 miliarde de dolari) pentru preluarea activelor viabile ale celor două bănci regionale.
Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a anunţat că, pe lângă cele 5,2 miliarde de euro, statul va oferi Intesa garanţii suplimentare de până la 12 miliarde de euro pentru acoperirea potenţialelor pierderi provocate de creditele neperformante ale Veneto Banca şi Popolare di Vicenza.
În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate – profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.
Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Veneto Banca SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.