„Înarmarea Ucrainei” ar putea ajunge pe masa lui Trump, cu susţinerea Pentagonului şi a Departamentului de Stat

"Înarmarea Ucrainei", inclusiv cu rachete antitanc şi antiaeriene, a ajuns pe agenda Casei Albe la propunerea Pentagonului şi a Departamentului de Stat, potrivit New York Times, care citează surse oficiale din Departamentul Apărării.
Economica.net - mie, 02 aug. 2017, 08:50

Transferul de tehnică militară, care ar urma să fie descrisă drept armament defensiv, apare în contextul intensificării din ultima perioadă a ciocnirilor violente dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Federaţia Rusă în regiunile din estul şi sud-estul Ucrainei, notează publicaţia americană. Statele Unite ar urma să ia măsuri pentru descurajarea unor acţiuni militare agresive din partea Rusiei.

Planul pregătit de Pentagon şi Departamentul de Stat a fost prezentat Casei Albe, însă nu a fost luată nicio decizie, a declarat sursa citată. Nu se ştie dacă preşedintele Donald Trump a fost informat asupra propunerii de înarmare a Ucrainei.

Conducerea politică de la Washington este împotmolită încă din 2014 în dezbaterea privind acordarea de sprijin militar Ucrainei pentru a-şi apăra integritatea teritorială. Federaţia Rusă a anexat în 2014 Peninsula Crimeea şi, potrivit SUA şi UE, acordă sprijin forţelor separatiste din estul Ucrainei.

În urmă cu doi ani, o propunere similară a ajuns la administraţia Obama, vizând transferul de tehnică militară în valoare totală de 3 miliarde de dolari către Ucraina, inclusiv rachete antiblindat, drone de recunoaştere, vehicule Humvee blindate şi echipamente radar. Preşedintele Barack Obama a decis atunci să nu acorde asistenţă sub formă de arme letale trupelor ucrainene. Americanii au oferit de asemenea antrenament trupelor ucrainene.

În încercarea de a evita o escaladare a conflictului din Ucraina, administraţia Obama a limitat sprijinul acordat de SUA la echipamente non-letale, precum veste antiglonţ, ochelari cu vedere nocturnă (night-vision), cutii de prim ajutor şi echipamente de construcţii.

Dezbaterea a fost reaprinsă odată cu instalarea administraţiei Trump la Casa Albă. Potrivit noii propuneri de înarmare a Ucrainei, trupele loiale guvernului de la Kiev ar urma să primească rachete avansate anti-tanc de tip „Javelin”, armament antiaerian şi alte arme. Utilitatea armelor antiaeriene pentru armata Ucrainei nu este evidentă, deoarece trupele separatiste nu beneficiază de sprijin aerian.

Un fost oficial din administraţia Obama comentează, pentru New York Times, că propunerea de înarmare a Ucrainei ar putea să fi revenit pe agenda Casei Albe ca urmare „a unor mişcări pe teren în Ucraina”.

Frontul din estul Ucrainei nu s-a mişcat prea mult în ultimii doi ani şi jumătate. Nici combatanţii Ucrainei, nici separatiştii nu au reuşit progrese semnificative.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...