Jumătate din daunele pe RCA sunt produse în afara graniţelor ţării

Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a arătat că 45% din costul despăgubirilor RCA sunt în baza daunelor produse în afara graniţelor ţării. „Din acest 45%, aproximativ 70% sunt daune produse de vehiculele comerciale - nu doar tiruri, ci si vehicule comerciale mai mici, van-uri, minibuze, etc" a precizat Roşu. Tocmai de aceea, BAAR va căuta soluţii alături de toate instituţiile si asociatiile interesate pentru ameliorarea acestei situaţii, fapt care ar putea conduce şi la stabilizarea sau chiar reducerea poliţei RCA pentru asiguraţi.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 06 aug. 2017, 22:09
Jumătate din daunele pe RCA sunt produse în afara graniţelor ţării

„Poliţa RCA are o latură socială, economică, dar dacă nu vom avea un comportament prudent la volan toate greşelile noastre ca şoferi se vor regăsi în costul primei de asigurare. Se produc foarte multe accidente în afara ţării şi atunci împreună cu transportatorii sau orice alte asociaţii de profil trebuie să găsim soluţii pentru limitarea numărului acestor accidente. Daca am învăţat ceva din trecutul proaspăt este că trebuie să colaborăm mai mult cu partenerii noştri „, a declarat preşedintele BAAR, Mădălin Roşu.

Acesta a arătat că, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România, circa 45% sunt despugubiri plătite în extern, iar din acestea circa 70% sunt aferente accidentelor produse de vehicule comerciale. În cazul autocarelor, autobuzelor poate chiar a tirurilor frecvenţa, în anumite cazuri poate fi mai redusă, dar severitatea accidentului este foarte mare, în timp ce în cazul altor vehicule comerciale mai mici, autoutilitare, van-uri, etc frecvenţa accidentelor este mai mare, dar severitatea poate fi uşor mai scăzută.

Noul pachet legislativ intrat în vigoare zilele acestea va contribui probabil la o ponderare a acestei situaţii, în cadrul noilor reglementări existând mecanisme pentru ca aceşti clienţi cu risc ridicat să păstreze masa critică într-o zonă rezonabilă, după cum precizează Mădălin Roşu. El spune însă că impactul acestor măsuri va fi vizibil abia la 6-12 luni după implementare.

Până atunci însă, este necesar ca atât BAAR, cât şi asigurătorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asociaţiile de transportatori sau alte organizaţii profesionale implicate direct în piaţa RCA, să caute soluţii care să conducă la reducerea daunalităţii pe segmentul vehiculelor comerciale în special. Astfel, diferite metode, considerate de specialiştii în asigurări ca fiind de bun augur pentru reducerea frecvenţei accidentelor ar putea fi oferite ca metode de reducere a primei RCA, reduceri care în cazul parcurilor auto mari ar putea fi substanţiale.

„Existenţa solutiilor telematice, a camerelor video însoţite de senzori de mişcare care să asigure vizibilitatea şoferului chiar şi în unghiul mort, sunt doar câteva soluţii care ar putea conduce la reducerea costului poliţei RCA”, a declarat Mădălin Roşu. În afara istoricului şoferului (numărul amenzilor primite de un şofer şi care poate creşte sau descreşte preţul poliţei RCA),  despre care ECONOMICA.NET a scris aici, şeful BAAR BAAR mentioneaza chiar si cursurile de conducere defensivă, cum sunt cele practicate de Academia Titi Aur în prezent şi la posibilităţile de a se oferri asistenţă juridică în momentul producerii accidentului într-o altă ţară, deoarece necunoaşterea limbii, a legislaţiei specifice din ţara respectivă sau a altor aspecte legate de procedurile specifice fiecărei ţări în cazul accidentelor auto, poate modifica de multe ori anumite aspecte ale vinovăţiei unui conducător auto.

„Piaţa, toţi jucătorii nu doar asigurătorii trebuie să ajute la crearea acestui pachet alternativ de soluţii, pentru că este interesul tuturor nu doar al companiei de asigurări. Va trebui să găsim un set de măsuri, nu foarte greu de implementat, care să ducă la reducerea accidentelor şi implicit a daunelor”, a declarat Mădălin Roşu. Preşedintele BAAR spune că până la finalul anului, instituţia pe care o conduce va prelua cu ajutorul echipei constituite la nivelul BAAR baza de date CEDAM de la ASF „În paralel vom face demersuri şi pentru un proiect nou de CEDAM în ideea de a oferi şi mai multă transparenţă. O recontrucţie a unei aplicaţii cu mult mai multe elemente de stocare a datelor şi mai multe posibilităţi de interconectare cu bazele de date ale autorităţilor”, a precizat Mădălin Roşu.

Menţionăm că România se află printre primele ţări din UE în ceea ce priveşte procentul numărului de morţi pe sosele. De asemenea, daunalitatea în România se situează acum la 7-8%, în timp ce în Ungaria ea este de 3-4%, iar în alte tari de exemplu Israel sub 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...