Guvernul a aprobat proiectul de lege privind tele-munca

Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de lege privind reglementarea activității de tele-muncă (munca la distanță), folosind tehnologia informației și comunicațiilor, o transpunere a conceptului de "teleworking" prevăzut în majoritatea statelor europene
Economica.net - mie, 09 aug. 2017, 13:14
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind tele-munca

Într-un comunicat al Executivului se arată că, potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

„Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru. Salariatul își poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional, după caz”, precizează sursa citată.

Potrivit Executivului, reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului.

„Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto. În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală”, se arată în comunicat.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, potrivit aceleiași surse.

Pe marginea acestui proiect de lege, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat în deschiderea ședinței de Guvern că prin această nouă reglementare se introduce „un nou contract de muncă, tele-munca sau teleworking (…) foarte apreciat, în special, în țările foarte dezvoltate și cel mai mult în Japonia”.

„Contractul este avantajos pentru ambele părți, și pentru angajator pentru că se reduc costurile administrative (…), iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu și-și îmbunătățește echilibrul între viața personală și profesională”, a declarat ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...