Aproape 70 de familii lucrează la ambasadele şi consulatele României din lume – analiză exclusivă Economica.net

Aproape 70 de familii lucrează la consulatele, ambasadele şi institutele culturale române din străinătate, potrivit informaţiilor dezvăluite de înşişi angajaţii MAE în declaraţiile lor de avere, analizate de ECONOMICA.NET. Miza angajării la MAE e mare: de la sporuri şi indemnizaţii pentru angajaţii trimişi în misiune în străinătate, la pensii speciale pentru diplomaţi, în valoare de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate la MAE.
Cristina Şomănescu - lun, 18 sept. 2017, 20:56
Aproape 70 de familii lucrează la ambasadele şi consulatele României din lume - analiză exclusivă Economica.net

Aproape 70 de familii lucrează la consulatele, ambasadele şi institutele culturale române din străinătate, reiese dintr-o statistică ECONOMICA.NET realizată pe baza informaţiilor completate de înşişi angajaţii MAE în perioada martie – iunie 2017, în declaraţiile de avere.

Majoritatea – mai precis 56 dintre cele 68 de familii care lucrează la MAE – performează în cadrul aceluiaşi consultat, ambasadă, institut cultural român din străinătate sau misiune permanentă a României la Geneva ori Strasbourg, aşa cum veţi citi pe larg mai jos.

Pe 17 august am trimis o solicitare Ministerului Afacerilor Externe, în care am rugat oficialii MAE să ne explice acest fenomen cel puţin insolit pentru mediul privat. Mai mult, am vrut să aflăm chiar de la MAE raţiunile angajării familiilor în cadrul aceluiaşi consultat sau ambasadă, de vreme ce ministerul de resort ne-a răspuns într-o solicitare anterioară că membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiază de un spor la salariu în valută, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, pentru partenerii de viaţă care-i însoţesc. MAE ne-a explicat atunci că acest spor prevăzut de lege se acordă pentru partenerul de viaţă al angajatului MAE, doar dacă are statut de persoană însoţitoare, adică nu munceşte, fără a ne dezvălui cuantumul său. Din declaraţiile de avere ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României reiese că aceştia primesc 25% în plus la venitul anual pentru partenerul de viaţă care-i însoţeşte în străinătate, fără să muncească.

Explicaţiile MAE s-au lăsat aşteptate aproape o lună de zile. Pe 15 septembrie, MAE trimite publicaţiei Economica poziţia oficială pe marginea acestui subiect.

MAE ne-a răspuns că şi membrii Corpului diplomatic şi consular, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, şi personalul tehnico-administrativ sunt trimişi în misiune permanentă în străinătate prin concurs.

„Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic şi consular al României prevede că membrii Corpului diplomatic şi consular, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, sunt trimişi în misiune permanentă în străinătate prin concurs (îngroşarea aparţine MAE n. red), în funcţie de gradul diplomatic sau consular. Similar, şi personalul tehnico-administrativ este trimis în misiune permanentă tot prin concurs. În situaţiile în care posturile nu sunt ocupate în cadrul concursurilor interne, acestea se ocupă prin detaşare, conform legislaţiei în vigoare”, au explicat oficialii MAE pentru Economica.

În perioada 2009 – 2013, au fost blocate angajările prin concurs la stat. Acesta e motivul pentru care MAE a recurs la soluţia detaşării de personal pentru ocuparea posturilor. 

„Începând cu 2014, Ministerul Afacerilor Externe a continuat în mod intensiv organizarea concursurilor de admitere, anunţând în vederea ocupării prin concurs a peste 250 de posturi, atât posturi diplomatice şi consulare, cât şi funcţii de execuţie specifice. Având în vedere că, în perioada 2009 – 2013 legislaţia nu a permis angajarea de personal prin concurs, fiind blocat procesul de recrutare şi ocupare a posturilor în administraţia publică prin concurs, MAE a apelat la procedura detaşării pentru a putea asigura funcţionarea instituţiei, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile consulare de care beneficiază cetăţenii români. Aceasta în condiţiile în care asigurarea continuităţii activităţii, în mod special în domeniul consular, este o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe. Perioada maximă pentru care o persoană poate fi detaşată este cea prevăzută în actul normativ care reglementează statutul profesional. În Serviciul Exterior MAE, detaşarea se face pe durata misiunii permanente în străinătate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României. În Centrala MAE, detaşarea se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, pe perioadă de un an ce poate fi prelungită pe noi perioade de 6 luni, cu excepţia cazurilor în care sunt aplicabile prevederi din legi speciale (Legea nr. 303/2004 privind Statutul  judecătorilor şi procurorilor, Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici)”, ne-au spus oficialii MAE.

Oficialii MAE au refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor Economica, pe care le puteţi consulta la finalul acestui material. 

Iată câteva dintre cele mai importante întrebări la care MAE a decis să nu ne răspundă:

  • consideraţi meritocratică angajarea soţilor în acelaşi consulat/ambasadă a României din străinătate?
  • consideraţi că încurajarea practicii angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor scade şansele celorlalţi candidaţi calificaţi, care nu au calitatea de soţ/soţie şi care nu sunt înrudiţi cu salariaţii MAE, de a ocupa posturile vacante din consulate/ambasade?
  • cum este evaluată performanţa la locul de muncă a angajaţilor MAE care lucrează în consulatele şi ambasadele României în străinătate? Dacă se fac astfel de evaluări, care sunt de obicei rezultatele obţinute de angajaţii soţ – soţie din consulatele şi ambasadele României în străinătate?
  • consideraţi că angajarea partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor este o practică de Resurse Umane care încurajează performanţa la locul de muncă? Vă rog să argumentaţi răspunsul.
  • câţi dintre angajaţii MAE soţ – soţie, care lucrează în consulatele şi ambasadele României în străinătate, sunt calificaţi să ocupe acele posturi?
  • consideraţi că încurajarea angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor are şi efecte negative? Dacă da, care sunt acestea, în opinia dumneavoastră?

Economica vă spune în continuare cine sunt soţii angajaţi la MAE, potrivit declaraţiilor de avere completate în perioada martie – iunie 2017. Publicaţia noastră nu face judecăţi de valoare cu privire la moralitatea sau oportunitatea acestor angajări, dar ar fi fost preferabil ca angajatorul, MAE în acest caz, să ne răspundă la aceste întrebări.  

Soţii din diplomaţie care lucrează la aceeaşi ambasadă, consultat sau misiune permanentă a României în străinătate. 

1. Soţii Andrei George şi Elena, angajaţi la Ambasada României în Regatul Arabiei Saudite.

Andrei George este referent principal relaţii la Ambasada României în Regatul Arabiei Saudite, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul MAE.

Înainte de a ocupa această funcţie, Andrei George a fost intendent I şofer tot la Ambasada României în Regatul Arabiei Saudite, conform declaraţiei de avere care a fost completată în mai 2016 pentru veniturile încasate în anul fiscal 2015.

Soţia sa Andrei Elena este contabil principal secretar dactilograf la Ambasada României în Regatul Arabiei Saudite, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul MAE.

2. Soţii Andronescu Angela şi Ion, angajaţi la Consulatul General al României la Los Angeles.

Andronescu Angela este referent principal relaţii/cancelarie – contabilitate la Consulatul General al României la Los Angeles, potrivit declaraţiei de avere pe care a completat-o în luna aprilie 2017.

Andronescu Ion este referent principal relaţii/intendent – şofer – consulară la Consulatul General al României la Los Angeles, reiese din declaraţia de avere pe care a completat-o în luna aprilie 2017.

Soţii Andronescu au lucrat şi în anul 2016 în cadrul Consulatului General al României la Los Angeles, potrivit declaraţiilor de avere completate pentru veniturile încasate în anul fiscal 2015. Detalii, aici şi aici.

3. Soţii Beleţ, angajaţi la Ambasada României la Ankara.

Beleţ Gabriela este funcţionar principal consular în cadrul Ambasadei României la Ankara, potrivit declaraţiei de avere completate în luna mai 2017.

Soţul său Beleţ Cristian Ovidiu este şef serviciu administrativ la Ambasada României la Ankara, conform declaraţiei de avere pe care a completat-o în luna mai 2017.

Soţii Beleţ au lucrat în cadrul aceleiaşi ambasade şi în anii 2016, şi 2015, potrivit declaraţiilor de avere pe care le puteţi accesa aici şi aici.

4. Soţii Catrinescu lucrează la Consulatul General al României la Munchen.

Catrinescu Cristina şi soţul său Catrinescu Cristian lucrează în postul de referent principal relaţii I la Consulatul General al României la Munchen, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna mai 2017 pentru veniturile obţinute în 2016.

Soţii Catrinescu au lucrat la Consulatul General al României la Munchen şi în anii 2016, şi 2015, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul MAE.

5. Soţii Cămărăşan lucrează la Ambasada României în Republica Estonia.

Cămărăşan Daniela Mihaela este ambasadorul României în Republica Estonia, iar soţul său Emil Călin este ministru consilier la MAE – Ambasada României în Republica Estonia, conform declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna mai 2017 pentru veniturile încasate în anul fiscal 2016.

Soţii Cămărăşan au lucrat în cadrul MAE din anul 2009, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-am consultat.
Precizăm că cele mai vechi declaraţii de avere publicate pe site-ul MAE se referă la veniturile obţinute de angajaţii Ministerului în anul 2009.

6. Soţii Căpăţînă lucrează la Consulatul General al României la Milano.

Căpăţînă Cristian Dinel este ministru consilier, în timp ce soţia sa Mihaela este referent relaţii I la Consulatul General al României la Milano, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Soţii Căpăţînă au lucrat la Consulatul General al României la Milano şi în anul 2016, potrivit declaraţiilor de avere publicate de MAE.

7. Soţii Chiţic lucrează la Ambasada României la Tel Aviv. 

Chiţic Iulia Ştefania este economist principal la Ambasada României la Tel Aviv, iar soţul său Mircea este consilier diplomatic la aceeaşi ambasadă, potrivit declaraţiilor de avere completate în mai 2017.

Soţii Chiţic au lucrat la Ambasada României la Tel Aviv şi în 2016, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul MAE.

8. Soţii Cosma lucrează la Ambasada României la Beirut.

Cosma Tatiana este referent principal relaţii, iar soţul său Cătălin Dan este şef serviciu administrativ la Ambasada României la Beirut, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Soţii Cosma au lucrat la Ambasada României la Beirut din 2014, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul MAE, consultate de Economica.

9. Soţii Costea Alexandrina şi Dan lucrează la Consulatul General al României la Cahul.

Costea Dan şi soţia sa Alexandrina ocupă funcţia de referent principal relaţii la Consulatul General al României la Cahul, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Soţii Costea lucrează în aceste poziţii la Consulatul General al României la Cahul din 2013, potrivit declaraţiilor de avere analizate de Economica.

10. Soţii Dobre Radu Octavian şi Daniela Maria lucrează la Ambasada României la New Delhi.

Dobre Radu Octavian este însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada României la New Delhi, iar soţia sa Daniela Maria este secretar I în cadrul aceleiaşi ambasade, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017, pe care Economica le-a consultat.

Soţii Dobre lucrează în MAE din 2011, potrivit declaraţiilor de avere consultate de Economica.

11. Soţii Dragomir Mihail şi Cristina Teodora lucrează la Consulatul General al României la Montreal.

Dragomir Mihail şi soţia sa Cristina Teodora lucrează la Consulatul General al României la Montreal în poziţia de referent principal relaţii, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Soţii Dragomir Mihail şi Cristina Teodora lucrează în acest post la Consulatul General al României la Montreal din anul 2014, potrivit declaraţiilor de avere consultate de Economica.

12. Soţii Dumitrescu Mirela şi Cosmin lucrează la Consulatul General al României la Los Angeles.

Dumitrescu Mirela este consul, iar soţul său Cosmin este consul general la Consulatul General al României la Los Angeles, potrivit declaraţiilor de avere completate în aprilie 2017.

Anterior, soţii Dumitrescu au lucrat împreună la Consulatul General al României la Trieste, iar înainte – la Consulatul României de la Castellon de la Plana, potrivit declaraţiilor de avere consultate de Economica.

13. Soţii Dumitrescu Aurora şi Dumitru lucrează la Consulatul General al României la Odessa.

Soţii Dumitrescu lucrează din anul 2013 la Consulatul General al României la Odessa.

14. Soţii Dumitru Mihaela şi Florian lucrează la Consulatul României la Castellon de la Plana.

Dumitru Mihaela este referent principal relaţii, iar soţul său Florian este intendent şofer la Consulatul României la Castellon de la Plana, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

15. Soţii Epure Valerica şi Cristian lucrează la Ambasada României la Jakarta.

Epure Valerica este ambasadorul României la Jakarta, iar soţul său Cristian este consilier diplomatic la aceeaşi ambasadă, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna martie 2017, consultate de Economica.

16. Soţii Geantă Alexandra Cristina şi Bogdan lucrează la Consulatul General al României la Dubai.

Geantă Bogdan este consul, iar soţia sa Alexandra Cristina – referent principal relaţii la Consulatul General al României la Dubai, potrivit declaraţiilor de avere din 2017.

17. Soţii Gheorghe Eduard Alexandru şi Mihaela Laura Irina lucrează la Institutul Cultural Român din New York (ICR).

Gheorghe Mihaela Laura Irina este secretar dactilograf principal contabil, iar soţul său Eduard Alexandru – şofer intendent la ICR din New York, potrivit declaraţiilor de avere din luna mai 2017.

18. Soţii Ghiţulescu Emil şi Mariana lucrează la Ambasada României la Caracas.

Ghiţulescu Emil este ambasador, iar soţia sa Mariana este consul la Ambasada României la Caracas, conform declaraţiilor de avere din luna mai 2017.

19. Soţii Grădinar Mihai Alexandru şi Grădinar Andreea – Roxana lucrează la Ambasada României în Regatul Danamarcei.

Grădinar Mihai Alexandru este ambasadorul României în Danemarca, iar soţia sa Andreea – Roxana este secretar I la aceeaşi ambasadă, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

20. Soţii Grecea Ovidiu şi Liliana lucrează la Consulatul General al României la Rio de Janeiro.

Grecea Ovidiu este consul general, iar soţia sa Liliana este referent principal relaţii I la Consulatul General al României la Rio de Janeiro, reiese din declaraţiile de avere pe care le-au completat în aprilie 2017.

21. Soţii Grigore Florentina Liliana şi Marin lucrează la Consulatul General al României la Sevilla.

Grigore Florentina Liliana ocupă funcţia de secretar dactilograf principal contabil, iar soţul său Marin este referent principal relaţii la Consulatul General al României la Sevilla, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Grigore în luna mai 2017.

22. Soţii Hriţuleac Luminiţa Sanda şi Dumitru lucrează la Consulatul General al României la Torino.

Soţii Hriţuleac sunt consuli la Consulatul României la Torino, reiese din declaraţiile de avere pe care le-au completat în luna mai 2017.

23. Soţii Iacob Carmen-Liliana şi Ioan lucrează la Consulatul României la Catania. 

Soţii Iacob sunt consuli la Consulatul României la Catania, potrivit declaraţiilor de avere completate de aceştia în luna mai 2017.

24. Soţii Iancu Mihaela-Cezarina şi Dan lucrează la Ambasada României la Baku.

Iancu Dan este ambasadorul României la Baku (capitala Republicii Azerbaidjan), iar soţia sa Mihaela-Cezarina este consilier diplomatic la Baku, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Iancu în luna mai 2017.

25. Soţii Iliescu Mihaela şi Tudor Claudiu lucrează la Ambasada României la Phenian.

Iliescu Tudor Claudiu este referent de specialitate, iar soţia sa Mihaela lucrează ca secretar dactilograf principal contabil la Ambasada României la Phenian, potrivit declaraţiilor de avere completate de aceştia în luna aprilie 2017.

26. Soţii Iorga Livia Cătălina şi Stelian Mihai lucrează la Consulatul General al României la Bologna.

Iorga Livia Cătălina este referent principal relaţii, iar soţul său Stelian Mihai lucrează ca intendent şofer la Consulatul General al României la Bologna, reiese din declaraţiile de avere pe care soţii Iorga le-au completat în luna mai, respectiv iunie a anului 2017.

27. Soţii Iosiper lucrează la Ambasada României la Tokyo.

Iosiper Svetlana Tatiana este ambasadorul României la Tokyo, iar soţul său Edward este ministru plenipotenţiar la Ambasada României la Tokyo, reisese din declaraţiile de avere completate de soţii Iosiper în luna mai 2017.

28. Soţii Ivaner lucrează la Ambasada României la Viena.

Ivaner Alex Teodor este consilier diplomatic, iar soţia sa Ştefania Tamara ocupă funcţia de secretar II la Ambasada României la Viena, conform declaraţiilor de avere pe care soţii Ivaner le-au completat în luna mai 2017.

29. Soţii Jacotă lucrează la Ambasada României în Regatul Thailandei.

Jacotă Gruia Otiliu este ambasadorul României în Thailanda, iar soţia sa Cristina – Amalia este secretar I la Ambasada României în Regatul Thailandei, Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa, conform declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna martie 2017.

30. Soţii Jula lucrează la Consulatul General al României la Stuttgart. 

Jula Florian Costinel lucrează ca referent principal relaţii, iar soţia sa Gabriela Mihaela ocupă funcţia de secretar dactilograf principal contabil la Consulatul General al României la Stuttgart, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Jula în luna mai 2017.

31. Soţii Lupu Oana Adriana şi Adrian lucrează la Bruxelles, la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. 

Lupu Oana Adriana este economist principal, iar soţul său Adrian este referent principal relaţii la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, reiese din declaraţiile de avere pe care soţii Lupu le-au completat în mai 2017.

32. Soţii Marin Cornelia şi Gheorghe lucrează la Ambasada României la Tallinn (capitala Estoniei). 

Marin Cornelia ocupă funcţia de secretar dactilograf contabil, iar soţul său Gheorghe este referent principal relaţii la Ambasada României la Tallinn, potrivit declaraţiilor de avere pe care soţii Marin le-au completat în luna mai 2017.

33. Soţii Mărăşescu lucrează la Consulatul General al României la Strasbourg.

Mărăşescu Remus Constantin este consul, iar soţia sa Florentina ocupă funcţia de contabil principal la Consulatul General al României la Strasbourg, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Mărăşescu în luna mai 2017.

34. Soţii Mircea Laura şi Victor lucrează la Ambasada României în Republica Libaneză.

Mircea Victor este ambasadorul României în Liban, iar soţia sa Laura este ministru consilier la aceeaşi ambasadă, reiese din declaraţiile de avere completate de soţii Mircea în luna mai 2017.

35. Soţii Moldovan Eleonora şi Rugină Aurelian – Nicolae lucrează la Consulatul General al României în Cernăuţi.

Moldovan Eleonora este consul general, iar soţul său Rugină Aurelian – Nicolae este secretar I la Consulatul General al României în Cernăuţi, potrivit declaraţiilor de avere completate de aceştia în luna mai 2017.

36. Soţii Nicolae Elena Mihaela şi Laurenţiu Marius lucrează la Ambasada României la Canberra (capitala Australiei).

Nicolae Elena Mihaela ocupă funcţia de referent principal relaţii clasa I, iar soţul său Laurenţiu Marius lucrează ca referent principal specialitate la Ambasada României la Canberra, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Nicolae în luna mai 2017.

37. Soţii Nicolaescu Ana Aurelia şi Valentin Sorin lucrează la Consulatul General al României la Barcelona.

Soţii Nicolaescu ocupă funcţia de referent principal relaţii la Consulatul General al României la Barcelona, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna mai 2017.

38. Soţii Oanţă Katalin şi Dan – Alexandru lucrează la Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite.

Oanţă Katalin este secretar II, iar soţul său Dan – Alexandru ocupă funcţia de secretar I la Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite, reiese din declaraţiile lor de avere, completate în luna mai 2017.

39. Soţii Paise lucrează la Ambasada României la Bangkok.

Paise Mariana ocupă funcţia de contabil principal secretar dactilograf, iar soţul său Constantin este intendent I şofer la Ambasada României la Bangkok, potrivit declaraţiilor de avere din luna martie 2017.

40. Soţii Păunescu Mihaela şi Niculae lucrează la Consulatul General al României la Torino.

Păunescu Mihaela şi Niculae lucrează în postul de referent principal relaţii I, reiese din declaraţiile de avere completate de soţii Păunescu în luna martie 2017.

41. Soţii Pârvu Daniela şi Ion lucrează la Ambasada României la Rabat (capitala Marocului).

Pârvu Daniela este secretar dactilograf contabil, iar soţul său Ion – intendent I şofer la Ambasada României la Rabat, conform declaraţiilor de avere completate de soţii Pârvu în luna mai 2017.

42. Soţii Petcu Mihaela şi Costel – Gabriel lucrează la Ambasada României la Lisabona.

Petcu Mihaela este referent relaţii, iar soţul său Costel – Gabriel este intendent I şofer la Ambasada României la Lisabona, potrivit declaraţiilor de avere completate în mai 2017.

43. Soţii Pîrvu Mihaela şi Mihai lucrează la Consulatul General al României la Vancouver.

Pîrvu Mihaela este consilier I, iar soţul său Mihai este funcţionar consular la MAE/DRCO/Consulatul General al României la Vancouver, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în aprilie 2017.

44. Soţii Pomană Alina şi Robert Nicuşor lucrează la Consulatul Român din Castellon de la Plana.

Pomană Alina ocupă funcţia de secretar dactilograf contabil, iar soţul său Robert Nicuşor lucrează ca referent relaţii la Consulatul Român din Castellon de la Plana, potrivit declaraţiilor completate de soţi în mai 2017.

45. Soţii Popa Zenovia – Maria şi Ciprian lucrează la Ambasada României la Budapesta.

Popa Zenovia – Maria este secretar II, iar soţul său Ciprian – ministru consilier la Ambasada României la Budapesta, potrivit declaraţiilor de avere completate în mai, respectiv iulie 2017.

46. Soţii Simion lucrează la Ambasada României în Republica Polonă.

Simion Mircea este ministru consilier, iar soţia sa Mioriţa Teodora este consilier la Ambasada României în Republica Polonă, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna mai 2017.

47. Soţii Sîrbu Adina şi Mihai lucrează la Ambasada României la Madrid.

Soţii Sîrbu Adina şi Mihai ocupă funcţia de secretar II la Ambasada României la Madrid, conform declaraţiilor de avere pe care le-au completat în aprilie 2017.

48. Soţii Stoica Magdalena Gabriela şi Cristian George lucrează la Consulatul General al României la Cahul.

Stoica Magdalena Gabriela este contabil principal secretar dactilograf, iar soţul său Cristian George lucrează ca şef serviciu administrativ la Consulatul General al României la Cahul, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

49. Soţii Szekely Gabriela Ioana şi Alexandru Attila lucrează la Misiunea Permanentă a României la Strasbourg.

Szekely Gabriela Ioana este contabil principal, iar soţul său Alexandru Attila este şef birou administrativ la Misiunea Permanentă a României la Strasbourg, potrivit declaraţiilor de avere completate în aprilie, respectiv martie 2017.

50. Soţii Ştefănescu Ion şi Anişoara lucrează la Consulatul General al României la Odessa.

Ştefănescu Ion este referent principal relaţii, iar soţia sa Anişoara – funcţionar consular la Consulatul General al României la Odessa, reiese din declaraţia de avere a bărbatului, completată în aprilie 2017. Acesta a declarat veniturile obţinute de soţia sa şi în anul fiscal 2015 la Consulatul General la Odessa. Cu toate acestea, MAE nu a făcut publice declaraţiile de avere ale Anişoarei Ştefănescu pentru anii fiscali 2015 şi 2016, până la data publicării articolului Economica.

51. Soţii Tănase Vasile Alexandru şi Gina lucrează la Ambasada României în Republica Slovenia (la Ljubljana).

Tănase Vasile Alexandru este referent principal relaţii, iar soţia sa – secretar cu atribuţii financiare, reiese din declaraţia de avere a bărbatului, completată în mai 2017,  dar şi de pe site-ul oficial al Ambasadei. MAE ne-a asigurat că informaţiile publicate pe site-urile ambasadelor României în străinătate sunt actualizate în timp real.

Tănase Alexandru a declarat veniturile încasate de soţia sa la Ambasada din Ljubljana şi în anul fiscal 2015. Cu toate acestea, până la data publicării articolului, MAE nu a publicat declaraţia de avere a soţiei lui Tănase Alexandru pentru veniturile încasate de aceasta în anii fiscali 2016 şi 2015.

52. Soţii Tudorache Carol şi Adrian şi Ana Maria lucrează la Ambasada României la Haga.

Tudorache Carol Adrian este şef serviciu administrativ, iar soţia sa Ana Maria – referent relaţii la Ambasada României la Haga, potrivit declaraţiilor de avere pe care soţii Tudorache le-au completat în luna mai 2017.

53. Soţii Vasilescu Albert şi Aurelia lucrează la Consulatul General al României la Sevilla.

Vasilescu Aurelia este consilier I A, iar soţul său Albert – secretar I la MAE, conform declaraţiilor lor de avere, completate în martie 2017. Aceştia ar lucra în cadrul Consulatului General al României la Sevilla, conform paginii oficiale a consulatului. MAE ne-a explicat că informaţiile publicate pe paginile oficiale ale consulatelor şi ambasadelor României în străinătate sunt actualizate în timp real.

54. Soţii Vâlsan Ana-Maria şi Octavian lucrează la Ambasada României la Abu Dhabi.

Vâlsan Ana-Maria este secretar dactilograf principal contabil, iar soţul său Octavian – intendent şofer la Ambasada României la Abu Dhabi, potrivit declaraţiilor de avere completate în martie 2017.

55. Soţii Vieriţa Adrian Cosmin şi Eugenia Codrina lucrează la Misiunea Permanentă a României la Geneva.

Vieriţa Adrian Cosmin este ambasador, iar soţia sa Eugenia Codrina este ministru consilier la Misiunea Permanentă a României la Geneva, potrivit declaraţiilor lor de avere, completate în iunie 2017.

56. Soţii Vlad Dorina şi Constantin lucrează la Ambasada României la Chişinău. 

Soţii Vlad Dorina şi Constantin lucrează în poziţia de referent principal relaţii la Ambasada României la Chişinău, reiese din declaraţiile lor de avere completate mai 2017.

Soţi angajaţi la MAE, dar în structuri diferite.

Soţii Ciamba Adriana Octavia şi George

Ciamba Adriana Octavia este consul general la Consulatul General al României la Istanbul, iar soţul său George este secretar de stat la MAE, reiese din declaraţiile lor de avere din anul 2017.

Soţii Comănescu Laura Bianca şi Nicolae

Comănescu Laura Bianca este consilier diplomatic la Misiunea Permanentă a României la New York, iar soţul său Nicolae – ambasadorul României în Regatul Haşemit al Iordaniei, potrivit declaraţiilor de avere din februarie, respectiv luna mai 2017.

Soţii Constantinescu Gabriela şi Mirel – Constantin

Constantinescu Gabriela este ministru plenipotenţiar DONUISF, iar soţul său Mirel – Constantin consilier relaţii la Departamentul pentru Controlul Exporturilor – ANCEX, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în luna mai 2017.

Soţii Davidoiu Adrian şi Silvia

Davidoiu Adrian este ambasadorul României în Regatul Norvegiei, iar soţia sa Silvia – director general în MAE, coordonator BSUERD, potrivit declaraţiilor de avere completate în mai 2017.

Soţii Dobreanu Eugen – Ioan şi Orosan Alina – Maria

Dobreanu Eugen – Ioan este consilier diplomatic la MAE, iar Orosan Alina – Maria – director general/consilier diplomatic la MAE, potrivit declaraţiilor de avere completate în mai, respectiv iunie 2017.

Soţii Moise Laura – Mihaela şi soţul său Stănică Lucian – Ilie

Moise Laura – Mihaela este consul la Consulatul General al României la Munchen, iar Stănică Lucian – Ilie – consilier diplomatic la MAE, potrivit declaraţiilor lor de avere, completate în lunile mai, respectiv iunie 2017. În anul 2016, ambii au lucrat la Consulatul General al României la Munche, potrivit aceloraşi declaraţii de avere.

Soţii Sarafian Maria Niara şi Gabriel

Sarafian Maria Niara este consilier diplomatic la Direcţia OSCE, riscuri asimetrice şi neproliferare, iar soţul său Gabriel este secretar I la Cabinet secretar de stat pentru afaceri bilaterale globale, potrivit declaraţiilor de avere, completate în mai 2017.

Soţii Sârbu Daniela şi Radu

Sârbu Daniela este referent principal relaţii la Ambasada României la Bogota, iar soţul său Radu – ministru consilier la MAE, reiese din declaraţiile lor de avere, completate în luna mai 2017. În anul 2016, soţii Sârbu au lucrat la Ambasada României la Bogota, ea – referent principal specialitate, iar el – şef misiune, potrivit aceloraşi declaraţii de avere.

Soţii Stuparu Mihai – Ştefan şi Cristina

Stuparu Mihai – Ştefan este ambasadorul României la Cairo, iar soţia sa Cristina – ministru consilier la DAP, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Lucrează în acelaşi oraş, dar în structuri diferite ale MAE.

Soţii Dranga Ovidiu şi Mihaela lucrează la Varşovia.

Dranga Ovidiu este ambasadorul României la Varşovia, iar soţia sa Mihaela este director adjunct la Institutul Cultural Român din Varşovia, potrivit declaraţiilor lor de avere din luna mai, respectiv martie 2017.

Soţii Matei Oana Maria şi Adrian lucrează la Bruxelles.

Matei Oana Maria este secretar I la Reprezentanţa Permanentă a României la UE, iar soţul său Adrian – secretar I la Delegaţia Permanentă a României la NATO, potrivit declaraţiilor de avere completate de soţii Matei în luna mai, respectiv aprilie 2017.

Soţii Mazuru Emilia şi Bogdan lucrează la Viena.

Mazuru Bogdan este ambasadorul României la Viena, iar soţia sa Emilia – ministru consilier la Misiunea Permanentă a României la Viena, potrivit declaraţiilor de avere completate în luna mai 2017.

Precizări: informaţiile centralizate de Economica şi prezentate pe larg mai sus sunt cuprinse în cele mai recente declaraţii de avere completate de angajaţii MAE în perioada martie – iunie 2017 şi, implicit, se referă la poziţiile ocupate de persoanele nominalizate mai sus la data completării declaraţiilor. Corectitudinea informaţiilor declarate de angajaţii MAE cade exclusiv în sarcina acestora.

Performanţa la locul de muncă a soţilor care lucrează în acelaşi consulat sau ambasadă e evaluată de şeful de misiune, spune MAE care nu ne-a răspuns însă în ce constă evaluarea. 

„Evaluarea personalului MAE, care îşi desfăşoară activitatea în Serviciul exterior, în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, se realizează conform procedurii interne de evaluare, de către şeful de misiune”, ne-au spus oficialii MAE, fără să ne explice, aşa cum i-am rugat, în ce constă efectiv această evaluare şi care sunt de obicei rezultatele obţinute de angajaţii soţ – soţie din consulatele şi ambasadele României în străinătate.

„În ceea ce priveşte încetarea raporturilor de muncă, aceasta se face diferenţiat, în funcţie de modul de ocupare a postului (de exemplu, încetarea detaşării). Totodată, având în vedere modul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu, se poate analiza, în anumite situaţii, oportunitatea menţinerii sau încetării raporturilor de muncă”, au adăugat oficialii MAE.

Mizele angajării la MAE

Privilegii pentru membrii Corpului diplomatic şi consular, dar şi pentru familiile lor. Lista completă aici. 

Diplomaţii primesc şi pensie specială, în cuantum de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de muncă la MAE. 

  • Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi angajaţii încadraţi pe funcţie de execuţie în MAE primesc, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pensii speciale, dacă au cel puţin 15 ani vechime în Ministerul de resort. Pensiile de serviciu primite reprezintă 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate la MAE, reiese dintr-o analiză Economica pe care o puteţi citi aici. 

Cele mai importante condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti ca să poţi deveni membru al Corpului diplomatic şi consular al României:

  • să ai studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei;
  • să cunoşti două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie Engleză sau Franceză;

În ce constă concursul pentru admitere în Corpul diplomatic:

  • selecţia dosarelor;
  • testul grilă;
  • proba scrisă;
  • evaluarea finală;
  • verificarea dosarelor;
  • testare medicală şi psihologică, şi obţinerea avizului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat pentru accesul la informaţiile clasificate.

Pentru numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Ministrul Afacerilor Externe propune, de regulă, diplomaţi de carieră care la încheierea misiunii nu depăşesc vârsta legală de pensionare. În mod excepţional pot fi propuse pentru numire în această funcţie personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, se arată în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările şi completările ulterioare.

Cele mai importante condiţii îndeplinite de candidaţii angajaţi în funcţii de execuţie la MAE:

  • cunosc cel puţin o limbă străină;
  • îndeplinesc condiţiile de studii şi, după caz, de vechime specifice posturilor scoase la concurs. Detalii, aici. 

Ce presupune concursul pentru ocuparea posturilor de execuţie vacante la MAE:

  • proba scrisă şi/sau practică;
  • interviul în cadrul căruia se evaluează: abilităţi şi cunoştinţe impuse de funcţie, capacitatea de analiză şi sinteză, motivaţia candidatului, comportamentul în situaţii de criză, iniţiativa şi creativitatea candidatului;
  • proba verificării dosarelor;
  • proba testării medicale şi psihologice, şi a obţinerii avizului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat pentru accesul la informaţiile clasificate.

Iată lista întrebărilor pe care ECONOMICA.NET le-a adresat oficialilor MAE şi la care au refuzat sa ne răspundă:

  • Din declaraţiile de avere publicate pe site-ul dumneavoastră, am observat că la unele dintre consulatele şi ambasadele României în străinatate sunt angajaţi soţ – soţie. Este aceasta – angajarea partenerului de viaţă în ambasada, consulatul, ICR în care lucrează soţul/soţia – o practică încurajată explicit de MAE? Dacă da, vă rog să îmi explicaţi clar şi nuanţat de ce. Întrebarea mea vine în contextul în care MAE oferă deja protecţie partenerilor de viaţă ai angajaţilor trimişi în misiune permanentă la misiunile diplomatice, la oficiile consulare şi la institutele culturale ale României din străinătate, prin acordarea unei indemnizaţii lunare, în cuantum de 25% din venitul soţului trimis în misiune.
  • Partenerul de viaţă al angajatului MAE are prioritate la angajare în consulatul/ambasada în care lucrează soţul/soţia? Vă rog să îmi spuneţi dacă există o prevedere legislativă care acordă partenerilor de viaţă ai angajaţilor MAE prioritate la angajare în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor. Dacă da, vă rog să îmi spuneţi care este actul normativ şi articolul care prevede acest lucru.
  • Dacă nu există o prevedere legislativă care acordă partenerilor de viaţă ai angajaţilor MAE prioritate la angajare în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor, care este temeiul în baza căruia au prioritate la angajare în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor?
  • Consideraţi meritocratică practica angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor? Vă rog să argumentaţi clar şi nuanţat răspunsul.
  • Consideraţi că încurajarea practicii angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor scade şansele celorlalţi candidaţi calificaţi, care nu au calitatea de soţ/soţie şi care nu sunt înrudiţi cu salariaţii MAE, de a ocupa posturile vacante din consulate/ambasade?
  • Consideraţi că încurajarea practicii angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor nu afectează şansele celorlalţi candidaţi calificaţi, care nu au calitatea de soţ/soţie şi care nu sunt înruditi cu salariaţii MAE, de a ocupa posturile vacante din consulate/ambasade? Vă rog să argumentaţi clar şi nuanţat răspunsul.
  • Procentual, câţi dintre partenerii de viaţă ai salariaţilor MAE, care lucrează în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor, au studiile de specialitate, competenţele şi experienţa necesară pentru a ocupa şi pentru a performa în acele posturi?
  • În decizia de angajare a unui candidat într-un consulat/ambasadă în care lucrează partenerul de viaţă, ce pondere are calitatea de soţ/soţie a acestuia şi ce pondere are expertiza candidatului?
  • Concret, vă rog să îmi spuneţi cum este evaluată performanţa la locul de muncă a angajaţilor MAE care lucrează în consulatele şi ambasadele României în străinătate;
  • Dacă se fac astfel de evaluări, care sunt de obicei rezultatele obţinute de angajaţii soţ – soţie din consulatele şi ambasadele României în străinătate?
  • Consideraţi că angajarea partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor este o practică de Resurse Umane care încurajează performanţa la locul de muncă? Vă rog să argumentaţi răspunsul.
  • Câţi dintre angajaţii MAE soţ -soţie, care lucrează în consulatele şi ambasadele României în străinătate, sunt calificaţi să ocupe acele posturi?
  • Consideraţi că încurajarea angajării partenerilor de viaţă ai salariaţilor MAE în consulatele şi ambasadele în care lucrează soţii/soţiile lor are şi efecte negative? Dacă da, care sunt acestea, în opinia dumneavoastră?
Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...