Piaţa de energie pentru populaţie a fost redeschisă, la preţuri cu până la 42% mai mari decât anul trecut. Va fi suficient pentru producători?

Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) este din nou disponibilă, după ce tranzacţiile au fost suspendate, în luna mai, prin ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE). Deblocarea tranzacţiilor creează premisele “calmării” preţurilor la energia electrică pentru majoritatea consumatorilor casnici din România, care au plătit energie cumpărată pentru ei de pe piaţa spot, la preţuri astronomice, transferate apoi în facturi.
Mihai Nicuţ - joi, 24 aug. 2017, 21:03
Piaţa de energie pentru populaţie a fost redeschisă, la preţuri cu până la 42% mai mari decât anul trecut. Va fi suficient pentru producători?

“Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale OPCOM SA anunţă organizarea sesiunii de licitaţie detinată încheierii de contracte bilaterale pe piaţa centralizată pentru serviciul universal pentru achiziţia energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă destinată avcoperirii consumatorilor finali deserviţi în regim de serviciu universal pentru trimestrul IV 2017”, se arată într-o comunicare a OPCOM.

PCSU este piaţa din care furnizorii de ultimă instanţă (FUI Enel, CEZ, E.On, Electrica), sunt obligaţi să cumpere cel puţin jumătate din cantitatea de energie electrică pe care o furnizează consumatorilor în regim reglementat, adică mare parte a populaţiei. Pentru achiziţiile de energie aferente trimestrului III al acestui an, tranzacţiile au fost suspendate de ANRE, pentru că producătorii de energie nu au vrut să vină cu oferte care să se înscrie în limitele de preţ impuse pentru PCSU şi, pentru ca cei patru FUI să aibă de unde achiziţiona energie, li s-a permis să cumpere de pe alte pieţe, inclusiv de pe piaţa spot-Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţă pe care preţurile au explodat însă iar acest lucru se va vedea în facturile consumatorilor finali, care au mai crescut deja, cu peste 8%, în iulie.

Acum, PCSU este din nou deschisă, pentru contractarea de energie pentru consumul din trimestrul IV. În total, în vârf de consum, potrivit detaliilor din anunţul publicat de OPCOM, dacă toată cererea este satisfăcută prin oferte, de aici se va cumpăra energie la o putere orară de 1.130 MW.

Pentru energia vândută în bandă, preţurile acceptate la licitaţie sunt de maximum 237 de lei MWh pentru bandă (orele 0-24), 261 de lei pentru vârful cuprins între orele 7 şi 24, şi 284 de lei pentru vârful cuprins între orele 18 şi 22. Altfel spus, acesta este preţul maxim cu care producătorii pot încheia contracte cu FUI pentru jumătate din curentul care ajunge acasă la majoritatea consumatorilor casnici.

Anul trecut, licitaţia de pe PCSU pentru trimestrul IV s-a terminat cu preţuri de închidere mult mai mici: 157 de lei pentru bandă, 177 de lei pentru orele 7-24 şi 200 de lei pentru vârful 18-22. Deci acum, în orele de vârf, energia cumpărată pentru populaţie poate fi cu până la 42% mai scumpă decât acum un an.

Întrebarea care se pune este dacă producătorii de energie, majoritatea de stat, vor considera aceste preţuri ca fiind suficient de mari pentru ei încât să vândă energia aici, sau vor merge pe alte pieţe (pe PZU au fost zile în şir în care s-a tranzacţionat cel mai scump curent din Europa, dar este adevărat că preţurile au scăzut acum), iar FUI nu vor avea din nou de unde să cumpere.

Se poate face o comparaţie şi cu piaţa OTC de pe OPCOM, a doua ca lichiditate după PZU. În data de 23 august, în care a fost publicat anunţul de deschidere a licitaţiei pe PCSU, preţul maxim de închidere pentru curent livrat în bandă în ultimul trimestru al acestui an a fost de 225 de lei, deci, bazându-ne exclusiv pe acea zi, s-ar putea considera că producătorii vând la un preţ bun dacă merg pe PCSU.

Pe de altă parte, dacă vedem preţurile de pe PZU, pare mult mai tentant, pentru cine riscă, să vândă energia acolo. De exemplu, pentru data de 25 august, la ora 20.00, energia se tranzacţiona la preţul de 540 de lei/MWh, deci mult mai mult decât pe PCSU. Evident, nu există nicio garanţie că acest preţ se va menţine în perioada următoare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), citat de PV Magazine....
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...
120 de zboruri anulate de pe Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania
120 de zboruri anulate de pe Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania
Condiţiile meteorologice de iarnă, în special căderile de zăpadă, lapoviţă şi ploaie îngheţată, au condus la ...
Marea Britanie, afectată de ninsori şi vreme rece
Marea Britanie, afectată de ninsori şi vreme rece
Ninsorile abundente din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică au provocat perturbări pe teritoriul Marii Britanii, ...