„Suntem conştienţi de îngrijorarea publicului, şi înţelegem îngrijorarea publicului, dar trebui să fie clar: sistemul sanitar din România este defect şi nu mai poate continua fără reforme semnificative, întrucât cererile sunt mult mai mari decât resursele”, a spus Franks la conferinţa de la finalul misiunii de evaluarea a acrodului stand-by.
El a arătat că până la refacerea proiectului de reformare sa sistemului sanitar s-au convenit câteva măsuri pe termen scurt, pentru a se asigura că resursele nu sunt risipite pe medicamente scumpe cu impact limitat sau servicii care pot fi oferite mai ieftin şi de către sistemul privat.
„Am convenit revizuirea recentei aprobări a co-plăţii pentru simplificarea acesteia şi scutirea membrilor vulnerabili şi continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare şi a numărurlui de paturi la normele europene”, a continuat Franks.
Şeful misiunii de evaluare a arătat că România va continua să acorde un mai mare sectorului privat
„În conceperea acetui sistem va fi important să se asigure resurse publice atât de la buget, cât şi de la contribuţiile de asigurări sociale. Nu este viabil să se promită beneficii mai mari fără resurse mai importante, indiferent cine gestionează sistemul”, a mai spus Franks.
Fostul proiect de reformare a sectorului sanitar a produs controverse puternice. Doctorul Raed Arafat a demisionat în luna ianuarie din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Ulterior, Arafat a revenit în Ministerul Sănătăţii pe postul de subsecretar de stat, decizie luată în urma unei discuţii pe care acesta a avut-o şi cu şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Executivului să fie retrasă Legea sănătăţii, la scurt timp ministrul Sănătăţii a anunţat că a retras proiectul, şi vor începe discuţiile pentru noua formă a proiectului de lege.