‘Aşteptările noastre sunt mari. În acest an ne vom respecta angajamentul şi vom veni cu o clarificare în acest sens undeva la sfârşitul lunii noiembrie, atunci când, spunem noi, lucrările practic o să ia în zona de conservare şi o să venim cu clarificări ulterioare. Termenul pe care l-am asumat şi kilometrii pe care i-am asumat sunt cei 90. Primii 15 kilometri au fost daţi în exploatare, astfel încât, la finalul lunii noiembrie, cine nu a înţeles că trebuie să îşi respecte termenele asumate, repet termene asumate împreună cu antreprenorii, vor suporta consecinţele de rigoare’, a spus Ştefan Ioniţă, la o dezbatere organizată de Comisia pentru transporturi şi infrastructură, din cadrul Camerei Deputaţilor.
Acesta a afirmat că în ultimele 6 luni au fost lansate licitaţii în valoare de 14 miliarde de lei, din care 10 miliarde de lei pentru autostrăzi şi drumuri expres, iar până la finalul anului vor fi scoase la licitaţie obiective în valoare de 19 miliarde de lei.
Potrivit acestuia, în cazul autostrăzii Sibiu – Piteşti au fost lansate procedurile de proiectare şi execuţie pe secţiunile 1 şi 5, iar până la finele lunii octombrie va fi pregătită procedura pentru proiectare şi execuţie pentru sectoarele 2, 3 şi 4. Ştefan Ioniţă a declarat că autostrada ar trebui să fie gata la finalul anului 2020.
Pe de altă parte, Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în Ministrul Transporturilor, a răspuns întrebărilor Comisiei privind introducerea managementului profesionist la companiile din subordinea ministerului, afirmând că pentru două din 19 a fost lansată procedura de selectare a consultantului care va selecta consiliul de administraţie al acestora. Cele două companii sunt Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Registrul Auto Român.
La rândul său, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Marian Păun, a spus că instituţia are ca angajaţi 38 de funcţionari publici în urma a două concursuri. Acesta a afirmat că ARF nu are încă o pagină de Internet pentru că nu a beneficiat de bani în buget pentru a putea realiza un site propriu şi că are unul în lucru pe extensia gov.ro.
Marian Păun a mai afirmat că ARF lucrează în acest moment la documentaţia pentru achiziţia de material rulant în valoare de 300 milioane de euro.
‘Estimăm ca în primul trimestru al anului următor documentaţia să fie finalizată, iar în al doilea trimestru al anului următor achiziţia de material rulant să fie urcată în SEAP’, a spus Marian Păun.