Acţionarii Hidroelectrica au aprobat de urgenţă ca producătorul de energie să acorde dividende în sumă de 655 milioane lei

Acţionarii producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au aprobat, într-o şedinţă ce a avut loc miercuri, acordarea unor dividende suplimentare în sumă de 655 milioane lei, potrivit unui document publicat pe site-ul companiei, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 14 sept. 2017, 12:35
Acţionarii Hidroelectrica au aprobat de urgenţă ca producătorul de energie să acorde dividende în sumă de 655 milioane lei

Şedinţa a avut loc la scurt timp după ce în presa s-a speculat că şi Hidroelectrica va distribui acţionarilor dividende suplimentare, scrie News.ro.

”Cu unanimitatea voturilor exprimate, aprobă distribuirea sumei de 655 milioane lei, sub formă de dividende, în temeiul prevederilor art. II şi art. III din OUG nr. 29/2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii”, arată un raport publicat pe site-ul companiei.

Termenul pentru plata dividendelor cuvenite acţionarilor a fost stabilit la cel mult 15 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii adunării generale a acţionarilor.

Acţionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.

În plus, în luna iulie, Hidroelectrica a distribuit acţionarilor dividende aferente profitului obţinut în anul 2016 în valoare de 1,036 miliarde lei.

De asemenea, Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Astfel, producătorul de gaze Romgaz, controlat de Ministerul Energiei, a primit de la stat solicitarea de a distribui acţionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende.

În plus, transportatorul de ţiţei Conpet a anunţat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a acţionarilor pentru a aproba solicitarea Ministerului Energiei de a primi dividende în sumă de 85 milioane de lei.

La rândul său, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, în care să se aprobe distribuirea unor dividende de 171 milioane lei.

Hidroelectrica a înregistrat în primele şapte luni un profit brut de 971,88 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, cifra de afaceri realizată în primele şapte luni s-a ridicat la 1,948 miliarde lei, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 31 iulie 2016 la 43% la 31 iulie 2017.

”Procesul radical de restructurare şi eficientizare prin care a trecut compania în ultimii ani a făcut ca Hidroelectrica să devină cea mai profitabilă companie din România, în primele şapte luni din anul 2017 compania înregistrând o EBITDA de 69% din cifra de afaceri”, arată datele publicate pe site-ul societăţii.

Oficialii producătorului de energie spun că în perioada 30 iunie 2012-31 iulie 2017, îmbunătăţirea trezoreriei nete de la nivelul negativ de -763 milioane lei la nivelul pozitiv de 1,731 miliarde lei a fost generată de încasările operaţionale semnificative şi de rambursările efectuate în contul liniilor de credit.

Numărul efectiv de personal la 31 iulie era de 3.292 de salariaţi.

La 31 iulie, producţia totală de 8,768 TWh a fost obţinută în cele 207 hidrocentrale în exploatare, inclusiv cinci staţii de pompare cu rol energetic, având o putere instalată de 6.382 MW.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...