Fostul şef al Tarom afirmă că a primit „sugestii” pentru a vinde Tarom unei companii arabe

Eugen Davidoiu, fostul director general al Tarom, susţine că în primele săptămâni după preluarea funcţiei au fost discuţii cu anumite persoane, printre care şi un consilier al unui premier, în cadrul cărora s-ar fi "sugerat" că Tarom ar trebui să meargă la o companie arabă.
Economica.net - mar, 19 sept. 2017, 14:29
Fostul şef al Tarom afirmă că a primit

„Aveţi o cunoştinţă, un domn Demetriade? Îl cunoaşteţi? Există o conexiune între acest domn Demetriade şi o companie arabă şi dorinţa aceste companii arabe, prin acest domn Demetiade, am înţeles că a avut o agenţie de voiaj în Bucureşti şi ar susţine în continuare, ca să vină director general – o să auzim peste două zile – o doamnă, care a lucrat tot în compania dânsului şi care este reprezentanta acestei companii arabe? Aveţi cunoştinţă de acest lucru?”, a precizat Davidoiu în Comisia pentru transport a Camerei Deputaţilor, care a răspuns astfel unei întrebări transmise de către deputatul Eugen Rădulescu.

Fostul director general al Tarom a precizat că s-a întâlnit cu acea persoană în prima sau a doua săptămână după preluarea funcţiei, la fel şi cu un consilier al unui premier.

„Da, am auzit şi eu aceste lucruri. Le-am auzit după ce am plecat. În prima săptămână sau a doua domnul Demetriade a făcut să ne întâlnim într-un loc, iar aceea a fost prima şi ultima întâlnire cu domnul Demetriade care îmi sugera anumite lucruri. (…) Nu ştiu dacă instituţiile statului, care ar trebui să fie peste tot, şi chiar în Tarom, au cunoştinţă despre lucrurile astea. Domnul Demetriade şi altcineva care a fost în Consiliul de Administraţie al Tarom, fost consilier al unui prim-ministru, tot în prima sau a doua săptămână mi-a explicat că Tarom trebuie să plece către o anumită companie arabă, iar aeroportul către o anumită zonă… posibil că nu am dat atenţie acelor lucruri. Nu mai vreau să mai intru în această polemică, am plecat, am făcut foarte bine, că aceste lucruri merg mai departe. Aceste interese se vor vedea mai devreme sau mai târziu. (…) Dumnealui sugera, într-un fel, cum ar trebui să fie condusă compania. Am preferat să îi ascult pe cei din interiorul companiei şi să continuăm demersurile în interesul statului român”, a mai arătat Davidoiu.

Fostul premier Victor Ponta a confirmat în data de 23 august, într-o postare pe Facebook, că a vrut să vândă TAROM, aşa cum a afirmat în spaţiul public un fost director al companiei, informaţia fiind „una absolut corectă”.

„În anul 2015 ( nu 2013) am avut discuţii personale, oficiale şi detaliate la nivel de CEO sau Preşedinte cu Turkish Airlines, Qatar, Emirates şi Etihad (4 din cele mai puternice şi bogate Companii aeriene din lume ), le-am prezentat intenţia Guvernului României de a avea un investitor strategic pentru TAROM – care să ofere aeronave noi şi de mai multe tipuri, să mărească semnificativ numărul de destinaţii, să modernizeze şi să aibă un plan clar de dezvoltare pe termen lung! Ca argument principal am prezentat datele oficiale (…) care arătau că începând cu 2011 până în 2015 TAROM şi-a redus în fiecare an pierderile – acum vedeţi că această situaţie s-a schimbat în 2016 cu Guvernul „Tehnocrat”, iar în 2017 cu Guvernul „Dragnea” dezastrul vine cu paşi mari!”, a arătat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, TAROM nu poate să supravieţuiască doar cu promisiuni pompoase în competiţia de pe piaţa europeană şi mondială.

„Spre deosebire de prostiile populiste anunţate de cuplul comic Dragnea – Cuc eu ştiu sigur că TAROM nu poate să supravieţuiască singur cu discursuri pompoase în competiţia de pe piaţa europeană şi mondială! Dincolo de problemele generate de competiţia cu firmele low cost TAROM are prea mulţi angajaţi ‘la sol’, management politic şi neprofesionist, iar ratele pentru achiziţiile faraonice fără noi venituri vor epuiza rapid şi ultimele resurse din conturi. Faptul că ai cumpărat la suprapreţ 2 aeronave refuzate de Pegasus (o companie privata din Turcia care are deja o flotă de 3 ori mai mare decât TAROM) şi că la sosirea acestora s-au bulucit pe pista şi preşedintele Camerei Deputaţilor, şi primul ministru şi ministrul Transporturilor arată doar o mentalitate de ţară săracă latino-americană care se miră când vede un avion mediu curier (între timp Wizz Air sau RyanAir îşi mai cumpărau câteva zeci şi luau milioane de pasageri din Romania)! Directorul general al TAROM a demisionat, dar Consiliul de administraţie rămâne pe poziţii. Cine sunt administratorii TAROM: un tânăr de 33 de ani din Giurgiu, un fost agent de vânzări şi un grup de angajaţi ‘născuţi’ consilieri”, a afirmat fostul premier.

El a adăugat în context că Grecia şi-a închis Compania Naţională în 2009, la fel Bulgaria şi Ungaria, Air Serbia şi Alitalia au fost cumpărate de Etihad, Austrian de către Lufthansa, Cehia a acceptat investiţia din Coreea de Sud.

„TAROM poate să aibă viitor dacă se asociază cu o mare Companie europeană sau mondială şi dacă un management profesionist face reformele şi schimbările necesare. Dincolo de semnificaţia şi mândria naţională, TAROM reprezintă un caz emblematic despre direcţia în care merge România. Putem să mergem spre reducerea pierderilor, deschidere, transparenţă şi strategie de dezvoltare pe termen lung cum făceam în 2015 – sau mergem pe populism, şmecherie ieftină, demagogie, şi lăcomie pe termen scurt, ca în 2017 cu ‘Programul Dragnea’? După cum se arată lucrurile, văd că deocamdată suntem pe scenariul 2 – ceea ce înseamnă falimentul României în 2-3 ani şi aplicarea principiului ‘după Dragnea, Cuc & Co – POTOPUL’ „, a mai susţinut fostul preşedinte al PSD.

Demisia i-a fost cerută de ministru

Ministrul Transporturilor mi-a cerut demisia din funcţia de director general al Tarom, iar eu am făcut acest lucru, deşi nu aveam motiv, a declarat marţi fostul şef al Tarom, Eugen Davidoiu, în cadrul Comisiei pentru transport a Camerei Deputaţilor.

„Nu ar fi trebuit să îmi dau demisia, pentru că ceea ce am făcut în aceste şapte luni a fost în interesul companiei de stat Tarom. După şedinţa de Guvern din acea zi când cu jumătate de oră înainte s-au cerut pierderile companiei să fie transmise către Guvern, seara ministrul transporturilor mi-a cerut demisia. Într-un gest de onoare am făcut acest lucru şi mi-am asumat, deşi nu aveam niciun motiv să îmi dau demisia. În momentul în care am ajuns în acea companie, în februarie 2017, am constatat că acea companie deja era cu 28,5 milioane de lei pe pierdere. Au urmat în februarie alte 25 de milioane, iarăşi în martie 20 milioane de lei, cert este că s-a ajuns la un total de 90-100 milioane lei pierdere”, a spus Davidoiu.

El a precizat că pierderea se datora faptului că au fost scoase din flotă avioane A310, la finalul anului 2016, fără a fi nimic pus în loc.

„Compania vânduse bilete cu multe luni înainte pentru acele rute. Am găsit acea pierdere, sigur că nu am avut posibilitatea legală de a instrumenta un demers ca să influenţez declinul în care Tarom era. Acum, din acea pierdere au mai rămas 97 de milioane lei. Am găsit o companie neinformatizată, care de peste 2 ani nu mai avea niciun soft din care să ştie care este traficul de conexiune ca să poată să îşi facă o profitabilitatea rutelor”, a mai arătat fostul director.

Premierul Mihai Tudose a efectuat la finele lunii august o vizită la sediul TAROM, după ce, pe 18 august, Tudose i-a atras atenţia ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, cu privire la pierderile înregistrate de compania TAROM şi i-a cerut explicaţii acestuia pe tema lipsei de control din partea reprezentanţilor ministerului privind şantierele de construcţie a autostrăzilor.

Două zile mai târziu, Corpul de control al premierului începea verificări la TAROM şi la Compania Naţională de Investiţii.

Pe 21 august, Consiliul de Administraţie al TAROM a luat act de demisia lui Eugen Davidoiu din funcţia de director general provizoriu şi l-a desemnat pe Florin Susanu pentru a prelua această funcţie, cu un contract de mandat de o lună. Susanu, care este pilot în cardul companiei, a declarat azi că va mai fi director doar câteva zile, urmând să se întoarcă la manşă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții fizice imprevizibile
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții ...
"Cârtițele" Eleni și Varvara, care sapă cele două fire ale Tunelului Ormeniș de 7,1 kilometri de pe traseul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara, au fost oprite forțat luna trecută,......
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele ...
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...