Numărul de tranzacţii derulate la BVB a crescut cu 9,93% în primul semestru – ASF

Numărul de tranzacţii derulate la BVB a crescut cu 9,93% în primul semestru din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 548.708, iar valoarea totală a acestora a urcat cu 37,17%, la 6,697 miliarde de lei, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei de capital în primul semestru al anului 2017.
Economica.net - mie, 20 sept. 2017, 09:42
Numărul de tranzacţii derulate la BVB a crescut cu 9,93% în primul semestru - ASF

Conform raportului, creşterea înregistrată se datorează în mare parte tranzacţiilor cu acţiuni, acestea fiind preferate de investitori atât din perspectiva numărului de titluri tranzacţionate, cât şi a valorii. Astfel, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a reprezentat 96,36% din valoarea totală tranzacţionată în primele şase luni ale anului 2017.

Totodată, valoarea tranzacţiilor cu produse structurate a înregistrat un nivel de 2,23% din valoarea totală tranzacţionată în primul semestru al anului 2017, derulându-se un număr de 87.346 de tranzacţii.

Valoarea totală tranzacţionată pe secţiunea BVB în al doilea trimestru al anului 2017 a crescut cu aproximativ 33,73% comparativ cu valoarea tranzacţionată în al doilea trimestru din anul 2016. Comparativ cu primul trimestru al anului 2017, în cel de-al doilea se remarcă o creştere de 29,14% a valorii tranzacţionate pe secţiunea BVB. Cea mai ridicată valoare tranzacţionată în ultimii doi ani se observă în trimestrul II din anul 2015, atunci când au avut loc tranzacţii în valoare de 4,42 miliarde lei, majoritatea cu acţiuni sau alte obligaţiuni.

Raportul precizează că valoare cea mai ridicată a tranzacţiilor cu titluri de capital (acţiuni şi unităţi de fond), înregistrată în primul semestru al anului 2017, a fost de aproximativ 2,11 miliarde lei, în luna mai (tot atunci a fost înregistrat şi cel mai mare număr de tranzacţii), în timp ce în luna aprilie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacţionată (494 milioane lei).

Valoarea totală tranzacţionată cu titluri de capital a crescut în primul semestru al anului 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent cu aproximativ 49,94%, iar numărul tranzacţiilor a crescut cu circa 29,02%.

În primul semestru al anului 2017, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri de credit (alte obligaţiuni şi titluri de stat) a fost de aproximativ 84,48 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu aproximativ 70,11%. Numărul tranzacţiilor derulate a fost de 392, mai mare comparativ cu numărul tranzacţiilor înregistrate în primul semestru din anul 2016 (196).

Potrivit raportului, în primele şase luni ale anului 2017 valoarea totală tranzacţionată a produselor structurate s-a situat la valoarea de aproximativ 149,59 milioane lei. În primul semestru al anului 2017, s-au înregistrat 28.618 tranzacţii pe secţiunea ATS în valoare de 96,20 milioane lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, valoarea totală tranzacţionată s-a diminuat cu aproximativ 20,38%, iar numărul de tranzacţii a crescut cu 15,33%.

Raportul menţionează că în vederea admiterii la tranzacţionare a obligaţiunilor emise de societatea Vrancart SA, ASF a aprobat în primul semestru prospectul de ofertă publică, valoarea acestei emisiuni fiind de 38.250.000 lei, iar pentru SSIF BRK Financial Group SA, în vederea emiterii de produse structurate, a fost aprobat prospectul de bază.

Totodată, pe parcursul semestrului I 2017 au fost autorizate următoarele demersuri privind alte evenimente corporative: şapte documente aferente ofertelor publice de cumpărare a căror valoare se ridică la 614.521.619 lei; un document de ofertă publică de preluare obligatorie a cărei valoare a fost de 8.406.870 lei; un anunţ privind declanşarea procedurii de retragere în baza dispoziţiilor art. 42 din Legea 24/2017; opt retrageri de la tranzacţionare de pe BVB/sistemul alternativ administrat de BVB/SIBEX având în vedere declanşarea procedurii falimentului/ finalizarea unei fuziuni/finalizarea procedurii instituite în baza dispoziţiilor art. 206, ca urmare a hotărârii acţionarilor, după răscumpărarea acţiunilor deţinute de acţionarii care nu au fost de acord cu adoptarea acestei hotărâri.

Dintre evenimentele semnificative ce au avut loc pe parcursul semestrului I 2017, raportul aminteşte vânzarea participaţiilor integrale ale Fondului în Oil Terminal SA, în Romgaz SA, E.ON Distribuţie România SA şi E.ON Energie România SA şi vânzarea parţială în Banca Transilvania SA şi BRD Groupe Societe Generale SA.

Fondul Proprietatea a răscumpărat în cursul primelor şase luni ale anului 2017 un număr total de 788.085.211 acţiuni proprii în cadrul celui de-al şaptelea şi al optulea program de răscumpărare (din care 480.398.511 acţiuni ordinare şi 307.686.700 acţiuni ordinare corespunzătoare GDR-urilor), reprezentând 7,82% din totalul acţiunilor emise la data de 30 iunie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...